Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Чехії: посольство у Києві не порушувало закону щодо «волинських чехів»


Посольство Чехії у Києві не порушило закон у справі «волинських чехів». Про це йдеться заяві чеського МЗС, опублікованій у вівторок, 25 листопада.

«На підставі письмового звернення, яке передало Міністерству закордонних справ Чехії Міністерство внутрішніх справ Чехії, генеральна інспекція МЗС перевірила дії працівників посольства Чехії у Києві щодо «волинських чехів» і не виявила незаконних дій, як стверджувалося у листах на ім’я керівника закордонного відділу апарату президента Чехії Гинека Кмонічека», – мовиться у повідомленні.

У жовтні президент Чехії Мілош Земан у зв’язку з новим проханням групи «волинських чехів» про репатріацію з України розкритикував роботу чеського посольства в Києві і сам зазнав через це критики від Міністерства закордонних справ країни.

Понад 200 громадян України з чеським корінням із Волині, а також із Криму і Сходу України подали заяви з проханням про репатріацію. Своє прохання вони мотивували насамперед почуттям страху, що розпочнеться війна з Росією, яка вже анексувала Крим, і що їхні чоловіки можуть бути мобілізовані, щоб воювати.

В Україні, в першу чергу у Волинській і Житомирській областях, зараз живе близько 20 тисяч чехів за національністю. В Україні вони живуть із другої половини 19-го століття.

XS
SM
MD
LG