Доступність посилання

ТОП новини

Фейковий український «дипломат» у програмі «Вести недели» з Кисельовим


Програма «Вести недели» з Дмитром Кисельовим показала фейкового дипломата у сюжеті до річниці Євромайдану в Києві. А українські блогери продовжують кепкувати з російських «новин», які вважають дезінформацією.

Фейковий дипломат

Програма «Вести недели» на телеканалі «Россия-1» з Дмитром Кисельовим показали сюжет про «жахи» Євромайдану. У підводці до сюжету Дмитро Кисельов зазначив, що «дела в стране дрянь». Російські журналісти показали події на Євромайдані через призму «насильства» і розповіли про «антиросійські цінності». Про це свідчать вже перші рядки тексту до сюжету: «Майдан диктував Києву нові правила, все російське визнавалося ворожим, під ширмою народного повстання народжується диктатура меншості».

До слів про агресивних радикалів додають про так звані «бандерівські знамена»: «Євромайдан зазнав мутації швидко – семизіркові прапори ЄС розчинялися в червоно-чорному морі бандерівських знамен» (прапори ЄС насправді дванадцятизіркові – ред.).

Інформацію, подану у сюжеті, підкріпили синхронами. Один із таких – заяви колишнього заступника голови адміністрації колишнього президента України Януковича Андрія Портнова. Одразу після начитки ведучого про те, що буцімто обіцяли українцям у Євросоюзі, йдуть його слова: «Розвал української держави, посилення свого впливу на цій території, і далі через це посилення впливу починається вже торгівля з іншими сильними державами та інша геополітична гра, ця гра зіграна західним світом».

Далі естафету підхоплює інший експерт. Він каже: «ми підозрювали про це». В такому контексті під словом «це» мається на увазі усе, що сказав Андрій Портнов. Титрують цього експерта як «Георгій Чорний – координатор національно-визвольного руху». Можна припустити, що ця людина була активістом «Євромайдану», адже тема саме про річницю цієї події. Однак, погугливши, дізнаємось, що Георгій Чорний – координатор групи «антимайдан» у Криму.

Експерт, якого протитрували як «Андрій Веселовський, заступник міністра закордонних справ України у 2005–2008 роках», розповів, що «з усієї України сьогодні роблять великий рів». Веселовський дійсно обіймав посаду заступника міністра закордонних справ України. Однак він не є людиною, представленою в цьому сюжеті про революцію в Україні. Російські ЗМІ просто використали його ім’я та посаду. А людина, що коментує, – це Сергій Веселовський, працівник проросійського мережевого новинного агентства ANNA, що представляється як абхазьке.

Сторінка у Facebook працівника агентства ANNA Сергія Веселовського
Сторінка у Facebook працівника агентства ANNA Сергія Веселовського

Так протитрували невідомого на каналі «Россия-1»
Так протитрували невідомого на каналі «Россия-1»

Справжній Андрій Веселовський, заступник міністра закордонних справ України у 2005–2008 роках
Справжній Андрій Веселовський, заступник міністра закордонних справ України у 2005–2008 роках

Твіт від RT

Російський телеканал RT повідомив, що віце-президентові США Байдену під час візиту не дали покласти квіти до пам’ятника Небесної сотні на Майдані в Києві.

Кумедним стало те, що в той же час на Twitter-екаунті самого Байдена з’явилась світлина саме з тим, як він кладе квіти, і написом: «Байден поклав квіти до меморіалу тих, хто був убитий під час протестів в Україні торік».

Деякі ЗМІ підхопили заголовок від RT та написали, буцімто Байден відмовився від такої ідеї. Інші ж ЗМІ написали, що Байден поклав квіти до імпровізованого пам’ятника загиблим протестувальникам на вулиці Інститутській, а не, як планували заздалегідь, на майдані Незалежності.

А за версією російського агентства «РИА Новости», на яке й посилався RT, Байден не поклав квіти взагалі через натовп біля меморіалу. «РИА Новости» заявляють, що це інформація із видання The Washington Post.

Але матеріал про це є лише у The Washington Times, і там сказано з посиланням на одного з журналістів, що Секретна служба США, яка здійснює охорону перших осіб країни, вирішила відмовитися від ідеї покладання квітів до великого дерев’яного хреста з фотографіями загиблих, бо там на той час перебувало близько ста людей: «Байден мав покласти квіти на місці меморіалу. Пізніше він зустрівся з українським прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Пізніше в той же день Байден віддав данину загиблим під час революції біля іншого меморіалу, поблизу української Парламентської бібліотеки у Києві».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG