Доступність посилання

ТОП новини

Українські науковці пропонують на законодавчому рівні відкрити доступ до архівів СБУ і МВС


Науковці академічних установ, фахівці архіву СБУ рекомендують новій Верховній Раді закріпити на законодавчому рівні доступ громадськості до архівів репресивних органів 1917-1991 років. Сьогодні у Києві відбулось фокус-опитування серед фахівців з приводу ключових положень законопроекту «Про доступ до архівів внутрішніх справ і репресивних органів 1917-1991 років».

Як повідомив Радіо Свобода експерт Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут, над розробкою закону працюють фахівці архіву СБУ, Центру досліджень визвольного руху й Інституту національної пам’яті.

«Підготовлена концепція цього законопроекту і ми плануємо експертне обговорення новацій, які ми хотіли би внести у законодавче поле. З одного боку, ми виходили з досвіду держав Центрально-східної Європи. А з іншого – ми виходили з того, що тоталітарне минуле має бути подолане, і зробити це можна тільки з’ясувавши, що насправді відбувалось», – розповів Когут.

Науковці вважають, що громадськість повинна мати вільний доступ до архівів, в яких зберігаються дані (документи) про репресії, порушення прав людини з боку радянської влади в Україні.

Як повідомив Когут, розробники законопроекту планують передати його до українського парламенту у першій половині наступного року.

XS
SM
MD
LG