Доступність посилання

ТОП новини

Україна має розпочати власну «гібридну війну» проти Росії (світова преса)


Світові ЗМІ пишуть, що «гібридна війна» Росії з Україною на сході працює, а тому Києву варто перейняти деякі прийоми ворога. Інші видання говорять про те, що Захід мав би демонструвати більш рішучу підтримку України щодо її європейських прагнень.

Американський журнал World Affairs пише, що Україні варто розпочати «гібридну війну» з Росією. Гібридна війна передбачає використання пропаганди, підривної діяльності, відвертої агресії і подібних методів, залишаючись публічно непричетним до конфлікту. Експерти говорять, що Росія вже веде подібну війну в Україні.

Автор статті пише, що Київ потребує нової концепції військових дій. Видання, зокрема, пропонує Україні задіяти власних «зелених чоловічків» на територіях, підконтрольних сепаратистам. Там вони мали б провести справжню військову операцію – з хірургічною точністю, маючи головну мету: завдати максимальної втрати армії сепаратистів.

Подібні короткі атаки невеликого масштабу ніколи не виправдають можливого введення російських військ у відповідь на будь-яку українську агресію. Гібридна війна також допоможе провокувати соціальні заворушення серед місцевого населення. Завдання шкоди сепаратистській владі у тилу може бути найкращим способом ослаблення сепаратистських сил на лінії фронту.

Міжнародна агенція новин Bloomberg пише, що Європейський союз має підтримувати прагнення України стати членом ЄС і НАТО, як це роблять лідери країн східної Європи. Звичайно, Україна потрібна ЄС, як ще одна Греція, а НАТО могла б заодно прийняти до свого складу Грузію, яка має схожу історію конфліктів з Росією. Крім того, наполегливе ствердження українського президента Петра Порошенка, що країна зможе виконати вимоги міжнародних організацій за шість років, звучить неправдоподібно. Тим не менш, чудеса трапляються, і, упустивши всі шанси, які Україна мала за роки незалежності, чудо має трапитися і для неї.

Однак, якщо Захід буде твердити, що всі зусилля України є марними, якщо він буде супитися щоразу, як Україна спіткнеться, російський президент Володимир Путін у решті решт переможе, а Україна назавжди забуде про свої європейські прагнення. Замість цього, Європа має вивчити та скорегувати плани, які має Порошенко, а також надати українському уряду достатньо контрольованої допомоги. Західні лідери також мають публічно висловитись на підтримку українських прагнень, замість того, щоб обливати їх холодною водою.

Американський сайт новин Business Insider пише, що Росія може зробити життя українців дуже складним цією зимою. По-перше, Кремль може посилити військовий тиск (що, у свою чергу, буде впливати на курс гривні, витік капіталу та вартість запозичень для Києва), по-друге, він може впливати на поставки природного газу та вугілля в Україну.

З іншого боку, Україна має свої важелі, зокрема, певну залежність від неї Криму та регіонів, що перебувають під контролем сепаратистів. Однак, Київ має використовувати ці важелі дуже обережно, адже Росія може відповісти як військовими методами, так і економічними. До того ж, український уряд має певні обов’язки перед українцями на Донбасі та в Криму. Не варто робити декого з них ще більш вороже налаштованими проти київського уряду.

Некомерційний аналітичний центр «Фонд Карнеґі за міжнародний мир» пише на своєму сайті, що конфлікт на сході України зайшов у глухий кут. На першому плані тепер – розповсюдження інформації і спілкування.

Зокрема, Кремль вже давно розгорнув ретельну інформаційну кампанію, щоб впливати на думку населення у ключових західних країнах. Кремль застосовує цілеспрямовану пропаганду, яку підтримують так звані інтернет-тролі. Ця кампанія дещо нагадує автору статті тактику Червоної армії – не дуже вишукану, але масивну, добре організовану та дисципліновану.

Західні країни, у свою чергу, майже не відповідають на цю атаку, що завдає шкоди і ситуації в Україні, і престижеві західних країн. Однак, Заходу не варто перейматися через створення складної інформаційної кампанії на противагу російській, адже Європа може покластися на силу фактів. Західні уряди повинні інформувати світову пресу та громадськість щодо прогресу в Україні на регулярній основі, принаймні двічі на тиждень. Крім того, соціальні мережі слід розглядати у якості важливого каналу спілкування, який не можна віддати російським тролям, – вважає автор публікації.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG