Доступність посилання

ТОП новини

Прокурори взялися за маєтки-фортеці екс-міністра Злочевського


Генпрокуратура організувала перевірку законності придбання структурами екс-міністра екології й природних ресурсів Миколи Злочевського земельних ділянок в елітному селищі Хотянівка поблизу Києва. Раніше журналісти програми Радіо Свобода «Схеми» зафільмували з повітря два величезних маєтки екс-міністра, виконаних у стилі фортець.

Про початок перевірки прокурори повідомили у листі народному депутату Віктору Чумаку у відповідь на його звернення з проханням перевірити факти й обставини, викладені в розслідуванні журналістів.

«За вашим зверненням щодо законності набуття ТОВ «Великі ключі» майнових прав на земельні ділянки, розташовані на території Хотянівської сільської ради Вишгородського району Київської області, та з інших питань організовано перевірку. Проведення перевірки доручено прокурору Київської області», – йдеться у відповіді за підписом першого заступника Генерального прокуратура Миколи Герасимюка.

Як йшлося в журналістському розслідуванні Максима Савчука, дві розкішні будівлі під Вишгородом перебувають у власності ТОВ «Великі ключі», і екс-міністр Злочевський є співзасновником цього товариства. Окрім того, журналісти повідомляли, що ділянка державного лісу площею більше семи гектарів також опинилася за парканом цих угідь, що може свідчити про її самовільне захоплення.

Також у «Центрі протидії корупції» повідомили, що Генеральна прокуратура України відреагувала на заяву про злочин, подану організацією і відкрила кримінальне провадження щодо діяльності Миколи Злочевського на посаді міністра екології й природних ресурсів в уряді Миколи Азарова. Зокрема, досліджується правомірність надання дозволів на користування надрами компаніям, які пов’язують із ним. Про це «Схемам» розповіла виконавчий директор ГО «Центр протидії корупції» Дарина Каленюк.

«Десь близько 13 газонафтових родовищ були видані фірмам, які через підставних осіб, через офшорні компанії контролюються і належать Злочевському. Зараз слідчими Генеральної прокуратури здійснюється розслідування в кримінальному провадженні за фактом вчинення правопорушень, передбачених частиною п’ятою статті 191 і частиною другою статті 364 – це зловживання службовим становищем», – заявила Каленюк.

Листи журналістів з проханням про коментар, розіслані у фірми Миколи Злочевського, досі залишаються поза увагою.

Більше про це дивіться у програмі «Схеми» у четвер 27 листопада о 21:50 в ефірі Першого Національного телеканалу.

XS
SM
MD
LG