Доступність посилання

ТОП новини

Російські найманці на Донбасі зі статусом


Бойовики угруповання «ДНР» у Донецьку. Листопад 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» у Донецьку. Листопад 2014 року

Депутат Державної думи Росії від КПРФ, член комітету з оборони В’ячеслав Тетекін пропонує надати статус учасників бойових дій російським добровольцям, які брали участь у минулому або зараз в конфлікті на сході України на боці збройних сепаратистів. Законопроект про це офіційно внесений на розгляд російського парламенту. Про дату голосування поки не повідомляється.

В інтерв’ю Радіо Свобода В’ячеслав Тетекін підтвердив, що мета його ініціативи – допомогти так званим добровольцям, які зараз потрапляють під дію закону «Про найманство», уникнути юридичної відповідальності. Депутат припускає, що в разі ухвалення закону пільги учасників бойових дій будуть поширюватися на добровольців, які підтримали сепаратистів з «ЛНР» і «ДНР». Їхню кількість він оцінює в 30 тисяч осіб.

На думку В’ячеслава Тетекіна, росіяни, які воюють або воювали раніше на території України на стороні так званої «Новоросії», виконують «загальнодержавні завдання», але в той же час «діють як би самі по собі». Тетекін побоюється, що ці добровольці можуть бути на батьківщині звинувачені в найманстві, і пропонує законодавчо визнати їх людьми, що діють у національних інтересах Росії.


– Мова не йде про те, що зараз там безпосередньо беруть участь у бойових діях 30 тисяч добровольців, їх насправді менше. Мова йде про людей, які пройшли через цю війну. Деякі воювали там тиждень, деякі воювали кілька місяців, але, за даними самих «ДНР» і «ЛНР», через бойові дії пройшло приблизно 30 тисяч добровольців.

– А як планується визначати, доброволець це, який воював за «Новоросію», чи звичайний шахрай? Адже там така різношерста компанія зараз зібралася...

– Поза всяким сумнівом, будуть виникати колізії. Якщо примазуються до учасників Великої Вітчизняної війни, то поява самозванців можливо і тут. Тим не менше, потрібно все-таки виділяти окремих пройдисвітів від основної маси людей, які добровільно, чесно і самовіддано брали участь у цій боротьбі. Зараз налагоджується діяльність органів влади в «Донецькій і Луганській народних республіках», і це буде робитися на підставі їх підтвердження, в першу чергу. Тобто мова не йде про те, що пільги отримає будь-яка людина, яка одягнеться в камуфляж, прийде в свій місцевий Собес і скаже: «Я учасник бойових дій». Звичайно, повинні бути підтверджуючі документи. У першу чергу, мова йде про людей, які отримали поранення. Вони, як правило, лікувалися в місцевих шпиталях, у лікарнях, тому якісь підтвердження можливі. Є небезпека того, що ці люди, добровольці, підпадатимуть під положення закону про найманство, який засуджує приватну збройну діяльність, санкціоновану державою. Тому якраз задум цього законопроекту в тому, щоб вивести цих людей з-під можливого застосування до них закону про найманство.

– Що належить учаснику бойових дій за законом? У скільки може обійтися бюджету Росії Ваша ініціатива?

Це не повинно бути обтяжливо для російського бюджету. Найголовніше: ці люди працюють в національних інтересах Росії
В’ячеслав Тетекін

– Мова не йде про колосальні суми, непідйомні для російського бюджету. В першу чергу ми повинні подбати про людей, які загинули, отримали поранення, каліцтва, втратили працездатність, мова про це йде, і їх не так багато. Це сотні, можливо, тисячі людей, але не десятки тисяч. Тобто це не повинно бути обтяжливо для російського бюджету. Найголовніше: ці люди працюють в національних інтересах Росії, і держава зобов’язана про них потурбуватися.


Голова правозахисної організації «Солдатські матері Санкт-Петербурга» Елла Полякова поставилася до появи закону, що прирівнює добровольців до учасників бойових дій, як до ще однієї «божевільної» ідеї російських парламентаріїв.

Люди зі зброєю захопили владу в сусідній країні і отримують за це статус учасників бойових дій і пільги від держави, це безумство
Елла Полякова

«Це дуже негарна історія. Захоплення чужих територій і найманство заборонені російськими законами. Люди зі зброєю захопили владу в сусідній країні і отримують за це статус учасників бойових дій і пільги від держави? Це безумство», – вважає правозахисниця».

Український політолог Костянтин Батозський впевнений, що ініціатива депутата В’ячеслава Тетекіна – зайве підтвердження участі Росії у військовому конфлікті на південному сході України.

Це тільки зміцнює міжнародну позицію України
Костянтин Батозський

«Якщо виголошена фраза, що там ведуться реальні бойові дії, якщо виголошена фраза, що вони ведуться за участю громадян Росії, то це тільки зміцнює міжнародну позицію України. Вона з самого початку проведення антитерористичної операції говорить про те, що ми стикаємося з професійними або добровольчими військовими об’єднаннями, що складаються переважно з громадян Росії. У Росії тільки починають усвідомлювати масштаб втрат, які там відбуваються», – упевнений політолог.

Влада Росії офіційно визнає, що на боці сепаратистів самопроголошених «ЛНР» і «ДНР» воюють вихідці з Росії. Ще у вересні голова Ради Федерації Валентина Матвієнко заявила, що на Донбасі зростає кількість таких добровольців. «Ми бачимо, що в ряди тих людей, хто мужньо бореться за свої права, за справедливість, за мир на землі нашого братнього народу, все більше вливається добровольців з Росії», – сказала Матвієнко на церемонії прощання із загиблим в Україні фотокореспондентом МІА «Росія сьогодні» Андрієм Стеніном 5 вересня.

За даними преси, російські волонтери отримують за участь у конфлікті від 60 тисяч рублів на місяць. За інформацією «Нової газети», кореспондент якої поспілкувався на умовах анонімності з одним з таких добровольців, їх вербування проводиться кількома шляхами, зокрема через військкомати і ветеранські організації, найчастіше – козацькі. За словами бійця, бажаючі взяти участь у конфлікті – в основному військові на пенсії.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG