Доступність посилання

ТОП новини

Новий парламент має контролювати люстрацію – депутат від «Самопомочі»


Нова Верховна Рада має проконтролювати процес проведення люстрації. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила новообраний народний депутат, 6-ий номер у списку об’єднання «Самопоміч» Ірина Суслова.

«Перше, що необхідно зробити – це здійснювати парламентський контроль за процесами люстрації в Україні. Ми ухвалили закон про очищення влади і сьогодні ми маємо забезпечити контроль за його виконанням. Наразі ми створюємо цілу мережу регіональних представників», – каже Суслова.

Ще одним важливим питанням для нового парламенту є боротьба з корупцією, наголошує вона.

«У першу чергу треба боротися з монополіями, які наразі існують і за якими стоять олігархи. Яким чином? Ухвалити закон про відкриті тендери», – наголосила Ірина Суслова.

Закон про люстрацію, ухвалений парламентом у вересні, набув чинності 16 жовтня.

20 листопада до Конституційного суду України надійшло подання Верховного суду про конституційність окремих положень закону про люстрацію.

З 1 грудня 2014 року має розпочатися перевірка голів та членів національних комісій, що здійснюють державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зв’язку та інформатизації, у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, голови Служби зовнішньої розвідки України, начальника Ууправління державної охорони України, глави адміністрації президента України, керівника Державного управління справами, голів місцевих державних адміністрацій.

Відповідно до закону про люстрацію, протягом 5-ти або 10-ти років керівні посади не можуть обіймати особи, які займали вищі посади з 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG