Доступність посилання

ТОП новини

Міллер про «Південний потік»: «Все, проект закритий»


Повернення до проекту газопроводу «Південний потік» не буде, він закритий. Про це заявив у понеділок, 1 грудня, керівник «Газпрому» Олексій Міллер, відповідаючи на запитання журналістів, чи буде якесь остаточне рішення щодо цього газопроводу.

«Все, проект закритий», – цитує Міллера агенція «РИА Новости».

«З урахуванням позиції Єврокомісії, яка не сприяє реалізації цього проекту, з урахуванням того, що ми тільки що отримали, нещодавно зовсім, дозвіл від відповідних інстанцій у Нідерландах, ... позитивно вирішили. З урахуванням того, що ми досі не отримали дозволу Болгарії, ми вважаємо, що Росія у цих умовах не може продовжувати реалізацію даного проекту», – наголосив Олексій Міллер.

Раніше 1 грудня під час візиту до Анкари, президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не може продовжувати реалізацію «Південного потоку» через позицію Болгарії. Путін звинуватив Болгарію у тому, що вона не веде себе, як суверенна держава і заявив, що від зупинення цього проекту вона втрачає значні кошти.

У травні уряд Болгарії заявив, що заморожує свою частину будівництва російського проекту «Південний потік», який має постачати російський газ по дну Чорного моря через Балкани до ЄС, до розгляду суперечливих моментів цього контракту в Єврокомісії.

Але австрійська енергетична компанія OMV і російський «Газпром» підписали контракт на будівництво австрійської частини трубопроводу «Південний потік», який повинен постачати природний газ до Європи в обхід України.

Підписання відбулося 24 червня перед переговорами у Відні між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Австрії Гайнцем Фішером, які обговорювали «Південний потік» і кризу в Україні.

Угорщина також заявила, що будуватиме свою частину «Південного потоку».

Раніше Єврокомісія закликала країни співдружності протистояти тискові Росії у питанні будівництва «Південного потоку». Вона, зокрема, заявила, що контракт Болгарії з «Газпромом» підписаний з порушенням європейських правил конкуренції в енергетиці.

Україна виступає категорично проти цього проекту.

XS
SM
MD
LG