Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожує монополізація ринку авіаперевезень – експерти


Київ – Міністерство юстиції України відклало реєстрацію нових авіаційних правил, проти яких виступили провідні українські компанії, включно з головною бюджетною авіалінією Wizz Air. Компанії звинувачували державні служби у тому, що вони допомагають монополізувати ринок на користь українських перевізників, від чого мали зрости ціни на квитки та зменшиться кількість рейсів, особливо поза Україну. Державна служба пообіцяла провести ще один раунд переговорів з учасниками ринку, наполягаючи на тому, що лоукостери, і не лише вони, повинні займатися і внутрішніми перевезеннями, а не лише знімати вершки з вигідних закордонних маршрутів.

Новий порядок надання прав на експлуатацію повітряних ліній містить, серед інших, норму про те, що працювати на внутрішніх і міжнародних авіалініях мають право лише компанії з українським капіталом. Тобто, це авіаперевізники, в яких увесь або більш як половина капіталу походить із України.

Офіційне роз’яснення щодо нового порядку (нових правил) надання прав на експлуатацію авіаліній надав голова Державіаслужби Денис Антонюк. На брифінгу в Києві він пояснив, що нові правила допоможуть Україні інтегруватись на європейський ринок авіаційних перевезень. На його думку, новий порядок надання прав на експлуатацію повітряних ліній не суперечить законодавству України і відповідає правилам Євросоюзу.

Якщо ми хочемо підписати угоду з європейською стороною про спільний авіаційний простір, ми все одно прийдемо до норми, щоб видавати напрямки компаніям із українськими власниками
Денис Антонюк

«Ми захищаємо інтереси держави. Чому внесено пункт про українське походження капіталу чи компанії? Тому, що ми вже багато років працюємо над підписанням угоди про спільний авіаційний простір з Євросоюзом. І ця угода містить норму про те, що ліцензії і дозволи отримують лише авіакомпанії, які на 50 відсотків контролює або держава, або громадяни країни, з якою укладено угоду. Іншими словами, якщо ми хочемо підписати угоду з європейською стороною про спільний авіаційний простір, ми все одно прийдемо до норми про те, щоб видавати напрямки компаніям із українськими власниками. І це не заважає бізнесу», – зазначив чиновник.

Тим не менше, фахівці Міністерства юстиції відклали реєстрацію нових правил і рекомендували Державіаслужбі провести відкриті громадські слухання. Експерти вважають, що нові правила варто переробити, оскільки у нинішньому вигляді вони призведуть до монополізації ринку авіаперевезень. На це ж нарікають і авіакомпанії, які працюють в Україні: вони вважають, що чиновники Державіаслужби не проти передачі авіаперевезень одній-двом компаніям українського походження.

Так, представник інтересів Асоціації авіаперевізників України, адвокат Андрій Гук повідомив журналістам, що новий порядок фактично знищує конкуренцію на ринку авіаперевезень. І це при тому, що за підсумками цього року фахівці очікують падіння ринку авіаперевезень на 40 відсотків, каже правник.

Якщо застосовувати ті формули, які у документі передбачені, то прозорим є те, що переможець завжди буде один і той самий
Андрій Гук

«Якщо застосовувати ті формули, які у документі передбачені, то прозорим є те, що переможець завжди буде один і той самий. Вся формула і весь порядок орієнтовані на те, щоб порівнювати лише кількісні показники (кількість напрямків і рейсів)», – наголосив Гук.

Лоу-кости борються проти чиновників

Бюджетний авіаперевізник Wizz Air не просто висловив незадоволення новими правилами, а навіть погрожував вийти з ринку авіаційних перевезень України. У компанії звинуватили Державіаслужбу у тому, що новий порядок надання прав на польоти призведе до зменшення кількості доступних маршрутів, скорочення кількості авіаперевізників, між якими може вибирати пасажир, і відповідно – до підвищення цін на квитки. Про це ішлось у прес-релізі компанії Wizz Air.

Державіаслужба на переговорах із Wizz Air владнала наявні проблеми, але чи це замирить авіаційних перевізників з українськими авіаційними чиновниками, наразі сказати складно.

Різну оцінку запропонованим правилам надання прав на використання авіаліній дають і експерти. Головний редактор авіаційного порталу «Авіабіз» Богдан Долинце у коментарі для видання «РБК-Україна» зазначив, що новий порядок стимулюватиме внутрішній ринок авіаперевезень, а також дасть новий поштовх до розвитку національних авіаперевізників.

Це особливо актуально напередодні інтеграції українського авіаційного простору з ЄС. Це в першу чергу захистить національні інтереси, робочі місця, податки і статус авіаційної держави
Богдан Долинце

«Це особливо актуально напередодні інтеграції українського авіаційного простору з ЄС. Це в першу чергу захистить національні інтереси, робочі місця, податки і статус авіаційної держави. Державіаслужба все-таки змогла запропонувати ринку оптимальну модель роботи, яка дасть дорогу національним авіаперевізникам», – вважає експерт.

Юрист, член редколегії ділового видання VoxUkraine Зоя Милованова вважає, що нові правила експлуатація повітряних ліній більше позначаться на міжнародних перевезеннях. У цьому напрямку не виключена монополізація перевезень, зазначила експерт.

Запропоновані норми загрожують у більшій мірі ринку міжнародних авіаперевезень
Зоя Милованова

«Це справді відповідає дійсності, монополізація справді загрожує ринку авіаційних перевезень України. Але звертаю вашу увагу на такому моменті: запропоновані норми загрожують у більшій мірі ринку міжнародних авіаперевезень. І, навпаки, вони штовхають маленькі і великі авіакомпанії на місцеві перевезення. А це часто неприбуткові напрями. І у цьому полягає основна проблема нового порядку», – зазначила Милованова у розмові з Радіо Свобода.

На думку юристів, вимога уряду щодо того, що компанія має бути повністю, чи хоча б наполовину з українським капіталом, повинна базуватись на певних принципових міркуваннях, економічних засадах, і встановлюватися законодавчим органом, а не міністерством чи авіаційною агенцією без необхідних законотворчих повноважень. В іншому випадку, Україна ризикує наразитися на протести на міжнародному рівні, внаслідок «антиконкурентних дій» органів влади, які заборонені законом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG