Доступність посилання

ТОП новини

Німці готують для України продовольчі набори і зимовий одяг


Президент України Петро Порошенко і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (зліва направо) під час зустрічі у Києві
Президент України Петро Порошенко і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (зліва направо) під час зустрічі у Києві

Берлін – Конфлікт в Україні, а також розбіжності Росії і Заходу з цього питання навряд чи можна вирішити в короткостроковій перспективі – такого висновку дійшло німецьке зовнішньополітичне відомство. Його глава Франк-Вальтер Штайнмаєр закликає усі сторони «залишатися реалістами». А щодо прагнення офіційного Києва стати членом НАТО, то уряд Німеччини не розглядає такої можливості. Оскільки це, за словами канцлера Ангели Меркель, може обернутися новою ескалацією напруженості у відносинах із Росією. Водночас німці готують для України нову гуманітарну допомогу.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

На сході України постійно пересуваються російські війська, що змушує Україну готуватися до зимового наступу у цьому регіоні. Про це в інтерв’ю німецькій газеті «Більд» повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Українські військові терміново потребують дизельних двигунів, якими оснащена більшість транспортних засобів у зоні АТО
Павло Клімкін

У зв’язку з цим він закликав: «Німеччина має прискорити надання технічної допомоги Києву в зв’язку зі збройним конфліктом на Донбасі». Міністр наголосив: «Українські військові терміново потребують дизельних двигунів, якими оснащена більшість транспортних засобів у зоні АТО. Тут важливе швидке розв’язання питання, й Україна терміново потребує збільшення підтримки».

Спочатку бронетранспортери для Бундесверу

Хоч у заявах Павла Клімкіна йшлося про військову загрозу Україні, Міністерство оборони Німеччини вирішило закупити додаткові бронетранспортери для Бундесверу. Разом з тим чимало німецьких політиків обмірковують можливості надання нелетальної допомоги Україні – техніки, приладів нічного бачення та іншого обладнання.

Ми бачимо небезпеку відкритої війни між Росією і Україною
Родерих Кизеветтер

«Ми бачимо небезпеку відкритої війни між Росією і Україною. Не постачати озброєння – не має означати, що ми непрямим способом підтримуємо сепаратистів. На мою думку, німецький уряд невдовзі вирішуватиме це питання. Але постачання моторів і технічних пристроїв має дуже ретельно перевірятися. Утім, рішення має бути «за» поставки», – заявив член парламентського комітету з питань зовнішньої політики, полковник у відставці Родерих Кизеветтер.

Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

При цьому глава зовнішньополітичного відомства Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив припущення, що криза може затягнутися більш ніж на десятиліття: «Іноді досить 14 днів, щоб розв'язати конфлікт, але може знадобитися 14 років, щоб вирішити той самий конфлікт», – зазначив Штайнмаєр.

Глава німецької дипломатії зазначив, що в першу чергу складно вирішити буде проблему Криму. За його словами, міжнародне визнання приєднання півострова до Росії неможливе. «Ми не можемо проігнорувати незаконну анексію Криму, забути про неї, або зараз просто обійти увагою цей факт. Конфлікт між нами триватиме», – заявив міністр закордонних справ Німеччини.

Намір України вступом до НАТО убезпечитися від агресії Росії Штайнмаєр вважає лише спробою підкинути хмизу у вогонь. За його словами, нинішній конфлікт є досить небезпечним, проте можливі й гірші сценарії. Тому необхідно проявити зовнішньополітичну відповідальність:

Питання про членство України в НАТО не стоїть на порядку денному
Франк-Вальтер Штайнмаєр

«Питання про членство України в НАТО не стоїть на порядку денному. І я не бачу Україну на шляху в НАТО... Я – за повну ясність у цьому питанні. Інші, може, і воліють публічно висловлюватися більш стримано, але мені відомо, що так само, як я, багато хто думає», – додав Штайнмаєр.

Німці готують для України гуманітарну допомогу

Однак, попри це, німці та інші члени ЄС не залишають Україну наодинці з проблемами. Нині у Києві розпочала роботу цивільна місія ЄС з реформування безпекового сектора. Вона надаватиме підтримку й консультації відповідним українським діячам із питань реформи у цій сфері на стратегічному рівні. Водночас Німеччина має намір передати 500 тисяч євро гуманітарної допомоги внутрішнім переселенцям в Україні.

Німецька допомога могла б бути значно більшою, якби громадяни Німеччини усвідомлювали, що йдеться про справжню війну
Міхаель Шнац

Координатор гуманітарних програм Спілки самаритян Німеччини Міхаель Шнац повідомив, що вона надійде у вигляді 12 тисяч продовольчих наборів, також роздадуть тисячу комплектів зимового одягу. Крім того, в рамках цієї допомоги 500 внутрішніх переселенців зможуть орендувати житло на зиму. Шнац також передав чек на 50 тисяч євро, з яких 30 тисяч – на допомогу дітям-сиротам, котрі мешкають у сиротинцях, а залишок коштів стане першим траншем допомоги внутрішнім переселенцям.

Допомагали б більше, коли б знали

Міхаель Шнац у розмові з Радіо Свобода також зазначив: «Німецька допомога могла б бути значно більшою, якби громадяни Німеччини усвідомлювали, що йдеться не про гуманітарну кризу на Донбасі, а про справжню війну. Саме тому на допомогу українцям люди та громадські організації жертвують менше, ніж могли б».

Представники громадських організації вважають: низька активність громадян Німеччини пояснюється недостатнім висвітленням цієї проблеми у ЗМІ. Особливо коли йдеться про збройний конфлікт в Україні, то приватним благодійникам значно важче пояснити, хто ж є «добрим», а хто «злим», а також чому варто жертвувати гроші на підтримку саме тієї чи іншої сторони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG