Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні про «Південний потік»: все має відбуватися за правилами ЄС


Все має відбуватися за правилами ЄС – Федеріка Моґеріні про «Південний потік»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Рішення Росії про зупинення проекту «Південний потік» продемонструвало ЄС, що важливою є не лише диверсифікація шляхів, але і джерел газопостачання. Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні у вівторок, 2 грудня, після прибуття до Брюсселя на зустріч із іншими керівниками МЗС країн НАТО.

«Рішення, яке було ухвалене і анонсоване вчора Росією засвідчило нам, що важливими є не лише шляхи постачання, але і джерела постачання енергоносіїв до ЄС», – каже Федеріка Моґеріні.

При цьому вона наголосила на необхідності виконання європейського законодавства.

«Коли я кажу, що позиція Європейського союзу щодо «Південного потоку» не змінилася, це означає, що будь-що, що відбувається на території ЄС і з партнерами Євросоюзу має відбуватися згідно з правилами співдружності. Це також стосується і «Південного потоку», – зазначила Моґеріні.

1 грудня під час візиту до Анкари, президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не може продовжувати реалізацію «Південного потоку» через позицію Болгарії. Путін звинуватив Болгарію у тому, що вона не веде себе, як суверенна держава і заявив, що від зупинення цього проекту вона втрачає значні кошти.

У травні уряд Болгарії заявив, що заморожує свою частину будівництва російського проекту «Південний потік», який має постачати російський газ по дну Чорного моря через Балкани до ЄС, до розгляду суперечливих моментів цього контракту в Єврокомісії.

Але австрійська енергетична компанія OMV і російський «Газпром» підписали контракт на будівництво австрійської частини трубопроводу «Південний потік», який повинен постачати природний газ до Європи в обхід України.

Підписання відбулося 24 червня перед переговорами у Відні між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Австрії Гайнцем Фішером, які обговорювали «Південний потік» і кризу в Україні.

Угорщина також заявила, що будуватиме свою частину «Південного потоку».

Раніше Єврокомісія закликала країни співдружності протистояти тискові Росії у питанні будівництва «Південного потоку». Вона, зокрема, заявила, що контракт Болгарії з «Газпромом» підписаний з порушенням європейських правил конкуренції в енергетиці.

Україна виступає категорично проти цього проекту.

XS
SM
MD
LG