Доступність посилання

ТОП новини

Перші обіцянки міністрів-іноземців


Міністри-іноземці в українському уряді (зліва направо) Наталія Яресько, Олександр Квіташвілі і Айварас Абромавічус
Міністри-іноземці в українському уряді (зліва направо) Наталія Яресько, Олександр Квіташвілі і Айварас Абромавічус

Київ – Після першого робочого дня три міністри-іноземці озвучили свої плани в роботі нового Кабміну. Українцям вони пообіцяли доступну медицину, боротьбу з корупцією та податкові реформи.

Пропозиція стати міністром охорони здоров’я України грузина Олександра Квіташвілі застала, коли він був у Нью-Йорку. Грузинський реформатор пригадує, що абсолютно не мав уявлення, чому йому телефонують і з якої причини.

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі
Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі

«Я думав, що треба просто якусь презентацію зробити. Для мене це було новиною, але, якщо чесно, я навіть довго не роздумував і погодився, адже якщо лідери цієї країни вважають, що я можу чимось допомогти, то відмовитись не можна», – пригадує він.

Перше, що збирається зробити новопризначений міністр, це «розібратися з тендерами».

Треба негайно вивести тендерні закупівлі за межі компетенції міністерства
Олександр Квіташвілі

«Треба негайно вивести тендерні закупівлі за межі компетенції міністерства. Повинні бути електронні публічні процедури, як це було зроблено у Грузії. Ми будемо працювати з ЮНІСЕФ та іншими міжнародними організаціями за системою держзакупівель. Крім того, в нас буде багаторічний план закупівлі ліків із розрахунком на необхідну кількість», – каже він.

Ми тут не для того, щоб робити косметичний ремонт, а для того, щоб будувати все з нуля
Олександр Квіташвілі

А ще новий міністр охорони здоров’я замахнувся на боротьбу з корупцією.

«На жаль, я вже бачив марнування грошей і хворобу, яка була в моїй країні – корупцію. Ми тут не для того, щоб робити косметичний ремонт, а для того, щоб будувати все з нуля», – запевнив Квіташвілі.

Міністр фінансів України Наталія Яресько
Міністр фінансів України Наталія Яресько

Натомість раніше громадянка США українського походження, міністр фінансів Наталія Яресько збирається користуватись напрацюваннями своїх попередників.

«Попередній уряд працював над бюджетною пропозицією, яку ми можемо використати. На базі існуючих напрацювань можна розробляти і реформи соціальних фондів, податкової системи від попередніх членів уряду. Також я сподіваюсь, що МВФ буде тут якнайшвидше», – каже вона.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус
Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус

Міністр економічного розвитку і торгівлі, литовець за походженням, Айварас Абромавічус анонсує ухвалення 16 законів, що в результаті дозволить отримати 500 мільйонів доларів від Світового банку. А ще низку законів щодо дерегуляції і реформу управління державними підприємствами.

Ми плануємо запустити реформу управління державними підприємствами ще до кінця року
Айварас Абромавічус

«Всі ми будемо працювати наступні дні дуже напружено, сьогодні у мене відбулася перша зустріч з молодими людьми з міністерства, я розмовляв зі своїми заступниками і мене здивувала якість тих людей... У них є позитивне ставлення. Ми бачимо багато бюрократичних перешкод на нашому шляху, я їх запевнив, що будемо просувати реформи. Говорили про стан підприємств. Ми плануємо запустити реформу управління державними підприємствами ще до кінця року», – каже він.

Міністри-іноземці розуміють, що за ними пильно стежитимуть мільйони українців. В нас немає і року для демонстрації результатів, кажуть вони, і обіцяють впроваджувати обіцяні реформи якнайшвидше. Головні напрямки діяльності своїх міністерств вони озвучать протягом 48 годин.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG