Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація на Донбасі і в Криму має ознаки антиукраїнського геноциду – євродепутат


Бойовики угруповання «ДНР» у Донецьку, травень 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» у Донецьку, травень 2014 року

Брюссель – Кожне порушення людських прав на сході України та в Криму має реєструватися, бо те, що відбувається, має ознаки геноциду проти українського народу. Так реагує дехто з євродепутатів на інформацію, отриману з перших рук. Нині у Брюсселі свідчення брутальних порушень засадничих прав надали представники правозахисних організацій, громадські активісти та очевидці, яких запросили виступити у парламенті Євросоюзу.

Із часу анексії Криму, там, попри агресивну політику русифікації населення та гонінь щодо національних меншин, зокрема кримських татар, загальна ситуація з правами людини радикально погіршилася.

Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Статистичні дані, документальні свідчення, приклади брутального порушення засадничих свобод людей на Кримському півострові та зокрема дітей у зоні конфлікту на сході України перед представниками Європарламенту представили українські, кримські активісти, експерти та омбудсмен Валерія Лутковська.

Однак, свідомі того, що насправді діється на цих територіях, окупованих бойовиками та російською армією, деякі депутати ЄС зазначили, що всі випадки слід чітко реєструвати й документувати. Як пояснює литовський парламентар Петрас Ауштрявічус, прийде час, коли винні у всіх цих злочинах постануть перед міжнародним судом

Те, що відбувається, має чіткі ознаки антиукраїнського геноциду. Росія – антиукраїнська держава, всі ці випадки опиняться у міжнародному суді, а винних притягнуть до відповідальності
Петрас Ауштрявічус

«Те, що відбувається, має чіткі ознаки антиукраїнського геноциду, – вважає Ауштрявічус. – Росія – антиукраїнська держава, яка хоче знищити її ідентичність і стерти Україну з карти 21-го століття. Це злочин проти людяності, всі акти якого в Східній Україні та Криму мають реєструватися. Прийде день, і всі ці випадки опиняться у міжнародному суді, а винних притягнуть до відповідальності».

Євродепутат закликав створити в Європарламенті спеціальну групу моніторингу порушень прав людини, пов’язаних із конфліктом та анексією Криму.

У Криму потрібна місія ООН – Чубаров

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів євродепутатам детально про ситуацію на півострові, де, як він каже, «окупаційна російська влада все більше розширює політику порушення прав людини». Він розповів, що людей переслідують, безкарно викрадають, вбивають за політичними, національними й релігійними мотивами. Кримським татарам, які відмовилися підтримувати так званий «референдум», доводиться жити під постійним тиском, зокрема, російських спецслужб. «Коли нарешті ухвалюватимуться конкретні рішення?» – запитує у Брюсселі голова Меджлісу.

Присутність у Криму міжнародної місії під егідою ООН могло б запобігти тому, про що ми говоримо з великим острахом, включно із новою депортацією кримських татар
Рефат Чубаров

«Чи ми чекаємо мільйонів жертв, а потім будемо ефективно вирішувати, як припинити агресію? Присутність у Криму міжнародної місії під егідою ООН могло б запобігти тому, про що ми говоримо з великим острахом, включно із новою депортацією кримських татар. Тим часом, російські дипломати кажуть, що готові до роботи такої місії, але тільки тоді, коли визнають анексію Криму», – зазначив Рефат Чубаров.

Тому, він закликає на міжнародному рівні чимшвидше знайти спосіб надіслати до Криму спостерігачів від ООН.

Я не знаю, як довго триватиме ця окупація, але кримські татари чекають дива, вірять, що міжнародне співтовариство знайде ключ до розв’язання ситуації
Рефат Чубаров

«Я не знаю, як довго триватиме ця окупація, але кримські татари чекають дива, вірять, що міжнародне співтовариство знайде ключ до розв’язання ситуації. Присутність міжнародної місії там важлива, але потрібно бувати в Криму без визнання Криму російською територією», – додає він.

Це конфлікт не внутрішній, а між двома державами – Лутковська

На грубі порушення прав дітей на Донбасі й у Криму звернула увагу уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Бойовики їх не лише використовують, як живий щит, але й незаконно вивозять до Росії.

Дітей використовували як чергові об’єкти пропаганди, яка постійно лунає на російському телебаченні
Валерія Лутковська

«Я себе запитувала, чому. Відповідь одна: дітей використовували як чергові об’єкти пропаганди, яка постійно лунає на російському телебаченні», – каже Лутковська.

Підсумовуючи, український омбудсмен наголошує, що для розуміння ситуації важливо усвідомити, що мова не йде про внутрішньоукраїнський конфлікт, як помилково вважає дехто в об’єднаній Європі.

«Нерідко лунають дипломатичні характеристики, мовляв, в Україні триває «внутрішній конфлікт із зовнішнім впливом». Я, як омбудсмен, можу чітко заявити: я не згодна з тим, що це тільки внутрішній конфлікт, це конфлікт між двома державами».

Сандра Калнієте
Сандра Калнієте
Ситуація в Україні – це тест для Європейського союзу
Сандра Калнієте

«Ситуація в Україні – це тест для Європейського союзу. Або ми будемо здатні досягти успіху в Україні, або ми виявимося слабкими і опинимося перед зростаючим тиском агресивної держави, на яку перетворюється Росія», – каже євродепутат від Латвії Сандра Калнієте.

Вона переконана: США та ЄС у жодному разі не повинні миритися з анексією Криму. Балтійські держави після довгих років змогли оголосити свою незалежність тільки тому, що понад 50 держав світу ніколи не змирилися з анексією Литви, Латвії та Естонії Радянським Союзом, нагадує латвійський парламентар.

«Нинішня риторика Росії не нова, – заявляє Калнієте. – Ми в балтійських країнах вже мали подібну ситуацію, коли протягом 50 років радянська пропаганда переконувала: ці держави самі добровільно просили про приєднання до СРСР. Нині лунають схожі заяви про таке саме «добровільне» приєднання Криму».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG