Доступність посилання

ТОП новини

Кому і чим загрожують «нестандартні рішення» Путіна?


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Нестандартними рішеннями Росії щодо забезпечення своєї обороноздатності можуть бути подальша підтримка незаконних збройних угруповань в Україні, розробка нових видів зброї та створення загроз кібербезпеці інших держав. Таким чином експерти прокоментували Радіо Свобода основні тези виступу президента Володимира Путіна перед Федеральними зборами Росії. Фахівці прогнозують – Кремль створюватиме нові й підсилюватиме наявні терористичні організації в Україні.

Росія не має наміру втягуватися в гонку озброєнь, але при цьому гарантує свою безпеку повною мірою, запевнив президент Володимир Путін, виступаючи з посланням до Федеральних зборів (парламенту Росії). «Росія має можливості і може застосувати нестандартні рішення для забезпечення обороноздатності», – сказав господар Кремля.

Народний депутат і військовий експерт Дмитро Тимчук переконаний, що від Володимира Путіна можна очікувати абсолютно будь-яких «нестандартних рішень щодо забезпечення обороноздатності Росії» в протистоянні із Заходом, який він критикує за «цинічні та агресивні дії».

У коментарі Радіо Свобода військовий експерт наголосив на тому, що події березня цього року, коли Росія анексувала Крим, вже самі по собі засвідчили, що Кремль не дотримується жодних «моральних та правових норм». Одним із найбільш активно використовуваних Росією наразі «нестандартних рішень» у військово-оборонній сфері він називає підтримку силами власної регулярної армії угруповань, визнаних в Україні терористичними.

Якщо людина дозволяє собі підтримувати терористів, озвучувати погрози, які стосуються застосування ядерної зброї, то від неї можна очікувати абсолютно будь-чого
Дмитро Тимчук

«Наскільки низько впав морально-етичний рівень кремлівського керівництва, ми всі чудово можемо нині спостерігати. Якщо людина дозволяє собі підтримувати терористів, озвучувати погрози, які стосуються застосування ядерної зброї, то від неї можна очікувати абсолютно будь-чого», – зауважив Дмитро Тимчук.

«Нестандартні рішення» можуть стосуватися кібербезпеки – Козій

Інший військовий експерт, Ігор Козій переконує – найбільш «нестандартним рішенням» Росії варто вважати її ставку на угруповання, визнані державами, на території яких вони воюють, терористичними. Ще один незвичайний прийом – створення загроз кібербезпеці інших країн, відзначає експерт.

Росія буде створювати нові й підсилювати вже наявні терористичні організації, які сьогодні вже є на території України
Ігор Козій

«Росія буде створювати нові й підсилювати вже наявні терористичні організації, які сьогодні вже є на території України. Це основне завдання. Крім того, не забувайте, що в цій країні є потужні кіберфахівці, а це вже стосується всіх систем, пов’язаних з інтернетом, банківських систем тощо», – каже Ігор Козій.

Крім того, на думку Ігоря Козія, «нестандартним рішенням» є використання шпигунів, так званої «п’ятої колони» в українських реаліях, тобто людей, які під прикриттям працюватимуть в Україні «на забезпечення обороноздатності» Росії.

На сьогоднішній день ми самі не знаємо, скільки «п’ятої колони» залишилося на території України
Ігор Козій

«На сьогоднішній день ми самі не знаємо, скільки «п’ятої колони» залишилося на території України. Якщо кількість зрадників у лавах військовослужбовців Військово-Морських сил України склала лише 1%, можете собі уявити, що у нас відбувається в інших структурах», – відзначає Ігор Козій.

Путін прагне «нестандартно» протидіяти американській системі ПРО – Гольц

Російський військовий експерт Олександр Гольц у коментарі Радіо Свобода констатував, що заяву Путіна варто розглядати в загальному контексті всього ним озвученого в посланні Федеральним зборам. Аналітик переконаний, що «нестандартні рішення» російський президент пообіцяв щодо протидії системі ПРО, яку НАТО та США вибудовують, зокрема, і на території континентальної Європи.

Олександр Гольц звертає увагу на те, що США неодноразово заявляли: ця система спрямована проти одиничних ракет, а не стратегічних, зокрема й російських, тому потенціал Росії із удару у відповідь ПРО не зменшує. Однак, за словами фахівця, Кремль продовжує розглядати цю протиракетну оборону як загрозу.

Поширюються різні чутки про якісь особливі маневрені боєголовки й про повернення до ідеї залізничних ракетних комплексів, замаскованих під звичайні вагони
Олександр Гольц

«Поширюються різні чутки про якісь особливі маневрені боєголовки й про повернення до ідеї залізничних ракетних комплексів, замаскованих під звичайні вагони, такі існували в Радянському Союзі, тощо. Є багато різних пропозицій. Цілком можливо, що увагою російських технічних начальників оволодів якийсь вправний конструктор цього всього. Це загрожує не стільки Україні, скільки російському бюджету», – переконаний Олександр Гольц.

Зі свого боку, Путін вважає агресором не свою державу, а Захід. За словами господаря Кремля, Росія не буде підкорятися тиску ззовні. Як стверджував Путін, його країна не дозволить себе розчленувати. Нинішнє послання – 11-ий у кар’єрі Путіна виступ перед обома палатами російського парламенту.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG