Доступність посилання

ТОП новини

Українське кіно покажуть у Мюнхені


5 грудня в Мюнхені починаються Дні українського кіно. На відміну від інших таких заходів цього разу показуватимуть не класику, а сучасні стрічки, говорить генеральний директор фестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі. А кошти, зібрані від продажу квитків, передадуть родинам переселенців.

Дні українського кіно в Мюнхені відбуватимуться з 5 по 7 грудня. А квитки коштуватимуть всього 5 євро, розповідаєгенеральний директор фестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі. За його словами, покращуватиімідж України в світі найбільш ефективно можна за рахунок кінематографу.

Цього разу в програмі поставлено акцент на сучасності, сучасному кінематографі. Раніше ж ми робили такі акції, здебільшого акцентуючи на класиці українського кіно
Андрій Халпахчі

«Ми цю роботу ведемо досить довго, але завдяки останнім рокам, коли не просто кількісно збільшилася українська кінопродукція, але безумовно вона збільшилася якісно, цього разу в програмі поставлено акцент на сучасності, сучасному кінематографі. Раніше ж ми робили такі акції, здебільшого акцентуючи на класиці українського кіно».

В програмі Днів українського кіно в Німеччині, яку особисто представлятимуть режисери, – роботи з конкурсу короткого метру Молодості, стрічки «Поводир», «Молитва за гетьмана Мазепу» (нова версія з закадровим текстом автора), «Брати. Остання Сповідь» та «Істальгія».

Одну з головних ролей в «Істальгії» виконав актор Олексій Горбунов, який нещодавно відмовився працювати в російському кіно, і починає зйомки в українському серіалі «Нацгвардія».

Інша ж нова повнометражна стрічка, яку представлять в Німеччині, – це «Брати. Остання Сповідь». В Україні її прем’єру планують аж 22 січня, каже режисер фільму Вікторія Трофименко.

«Фільм створений на основі книги Торгні Ліндгрена «Джмелиний мед», перекладеної 30 мовами. Я перенесла події в Україну, написала сценарій. Фільм відзнятий в Карпатах. Знімали десь роки 2 мабуть. Фільм був на багатьох кінофеситвалях, взяв призи. 50% оплатив Мінкульт, 50% спонсорували приватні інвестори», – розповіла режисер в коментарі Радіо Свобода.

Дуже важливо, щоб Україна була відома не через свої проблеми, а завдяки великому кінематографу й досягненням у мистецтві, говорить голова Держагентства України з питань кіно Пилип Іллєнко. Саме для цього й потрібні такі Дні кіно, або ж стенди на кінофестивалях, пояснює він.

Ці дії покликані просувати українське кіно у світі, сприяти глядацькому інтересу
Пилип Іллєнко

«Ці дії покликані просувати українське кіно у світі, сприяти глядацькому інтересу, популяризувати Україну і залучати фахівців для створення фільмів з українськими кінематографістами в копродукції, а також використовувати наші локації доля зйомок в тому числі іноземними продюсерами», – зазначає Іллєнко.

У планах у Держкіно та міжнародного кінофестивалю «Молодість» провести Дні українського кіно в Лондоні та Парижі. А також створити пересувний кінотеатр, який би їздив малими містами й селами України, показуючи українські фільми.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG