Доступність посилання

ТОП новини

Росія може ніколи не отримати «Містралів» – міністр оборони Франції


Бойовий корабель класу «Містраль», архівне фото
Бойовий корабель класу «Містраль», архівне фото

Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан припускає, що замовлені Росією у Франції бойові кораблі класу «Містраль» узагалі ніколи не будуть передані їй.

«Росія має усвідомити цю ситуацію. Ми не можемо розглядати передачу кораблів за нинішніх напружених відносин із Росією, яка не визнає недоторканності кордонів. Тому ми вважаємо, що робити це було б недоречно», – сказав міністр в інтерв’ю французькому телеканалові BFM TV.

Наприкінці минулого місяця президент Франції Франсуа Олланд зупинив видачу експортної ліцензії на ці кораблі на невизначений термін, «до наступного повідомлення», через те, що ситуація на сході України «все ще не дозволяє» здійснити передачу першого, вже збудованого корабля.

У Франції вже заявляли, що умовами передачі має бути повне виконання Росією Мінських домовленостей щодо врегулювання ситуації на сході України.

Раніше Франція не відмовлялася остаточно від передачі корабля, її посадовці висловлювали сподівання, що це все ж буде можливо.

У Росії вже багато разів погрожували Франції «серйозними наслідками» в разі, якщо Париж не передасть корабель найближчим часом.

Сума контракту на будівництво двох таких кораблів для Росії становить 1 мільярд 120 мільйонів євро.

Ударні десантні вертольотоносці класу «Містраль», чи, за французькою класифікацією, командно-штурмові кораблі здатні нести 16 вертольотів, 4 десантні судна, 40 танків або до 70 бойових машин, із яких 13 танків, а також 450 бійців. Крім того, на кораблі є шпиталь майже на 60 місць. Можливість передачі Росії таких кораблів викликає великі застереження, в першу чергу в сусідів Росії, членів ЄС і НАТО – Польщі і трьох країн Балтії, а також у США.

XS
SM
MD
LG