Доступність посилання

ТОП новини

Кабінет міністрів проведе засідання на Донбасі?


Вимушені переселенці вдруге зібрались на Всеукраїнський форум
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Вимушені переселенці вдруге зібрались на Всеукраїнський форум

В Україні вже понад 500 тисяч вимушених переселенців, звітує Держслужба з надзвичайних ситуацій. Життя цих людей ускладнене не лише втратою домівки, стресом та браком коштів, але і бюрократією, якої не бракує в державі. Декому вдалось адаптуватись та навіть очолити громадські організації за новим місцем проживання – у такий спосіб люди не опускають рук та допомагають одне одному.

Вимушені переселенці зі сходу та Криму зібрались на Другий всеукраїнський форум: познайомитись, обговорити проблеми, що наболіли, та шукати рішення. На відміну від першого травневого з’їзду, який тоді організували «по гарячих слідах» псевдореферендумів на Донбасі, ці збори переселенців були вже продуманими та спланованими.

На столах біля стендів лежали стоси паперів: це брошури про те, як вимушеним переселенцям захистити свої права, де шукати житло і роботу, які документи потрібні для життя.

Надія Нещаденко вважає рідним домом Донецьк, але з червня живе у Львові. Там, разом із однодумцями, заснувала громадську організацію «Схід і Захід разом». Організація займається, в першу чергу, питанням житла: зокрема – як переселенцям знайти спонсорські кошти, аби збудувати власну оселю на Львівщині.

«Все нормально, влаштувались. Квартиру знімаємо дорого, роботу організували собі самі, вирішили ні в кого нічого не просити. Вижити на зарплатню неможливо, звісно, неможливо. І до Львова, знаєте, поїхали зараз люди, у яких є за що доїхати і є за що на перший час зупинитись. Потім що ми усі робитимемо – не знаю», – розмірковує вона.

Жінка розповідає, що коли вирішувала, до якого міста переїжджати, то не довго думала – у Львові їй жити комфортно. Надія називає вигадками історії про те, що російськомовних якимось чином переслідують у Західній Україні. Навпаки, каже вона, люди відкриті і готові допомагати. Але у переселенців, розповідає Надія, багато побутових труднощів, тому треба «рятувати себе самим» і налагоджувати взаємодопомогу.

На зїзді вимушених переселенців чекали президента Порошенка, втім, він не зявився

Загалом на зустріч прийшли близько трьох сотень переселенців. Анатолій Засоба, організатор та голова правління Кримської діаспори, розповів, що президента Петра Порошенка запрошували ще на перший форум переселенців, втім, він не зміг з’явитися навіть на другий.

«Ми хотіли би від цього форуму, щоб ми не просто поспілкувались і роз’їхались по своїх офісах і кабінетах. Але щоб вийшли звідси із чітким баченням, як вирішити найактуальніші для нас питання і проблеми», – говорить організатор.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Натомість, на форум прийшла Ірина Геращенко, уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях. Вона каже, що про всі проблеми та труднощі, з якими стикаються люди, знає і готова допомагати та сприяти.

«Я знаю, що однією з ключових проблем на сьогодні є те, що люди, враховуючи постанови уряду №505, №506 (про забезпечення соціальними пільгами – ред.), намагаються до 1 січня стати на відповідний облік – щоб отримувати виплати. Соціальні служби зараз перевантажені. Людям доводиться по кілька днів і тижнів стояти у чергах», – говорить політик.

Міністри засідатимуть на Донбасі?

Павло Розенко
Павло Розенко

Геращенко додала, що у соціальній сфері дійсно ще є багато проблем, зокрема, перевантаженість соціальних центрів. Втім, заявила Геращенко, новий міністр соціальної політики Павло Розенко на робочій нараді видав розпорядження своїм заступникам, щоб вони обов’язково поїхали у відрядження на схід України. Таким чином, за її словами, уряд має на меті зрозуміти проблеми вимушених переселенців і людей, що залишились на звільнених від бойовиків територіях.

Наполягаємо на тому, щоби Кабінет міністрів одне з найперших своїх засідань провів саме на сході
Павло Розенко

«Ми наполягаємо на тому, щоби Кабінет міністрів одне з найперших своїх засідань провів саме на сході, це дуже правильно. Не лише в теорії переживати та співпереживати, але і розуміти, про що йде мова», – додала вона.

Державна служба з надзвичайних ситуацій зареєструвала понад 513 тисяч вимушених переселенців із зони АТО та анексованого Росією Криму станом на 5 грудня, йдеться в повідомленні її прес-служби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG