Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готовий сприяти модернізації енергосектора України – Шефчович


Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович, відповідальний у ЄС за справи Енергетичного союзу, заявив про готовність ЄС допомогти модернізації енергетичного сектора України. Він також запевняє, що буде сприяти досягненню газових домовленостей між Києвом та Москвою після березня, коли добіжить кінця термін дії жовтневих газових угод щодо забезпечення України у зимовий період. Шефчович також заявив, що ЄС готовий повернутися до питання проекту газогону «Південний потік», якщо Росія буде дотримуватись енергетичних норм Євросоюзу.

Марош Шефчович заявив Радіо Свобода, що ЄС готовий переглянути своє ставлення до «Південного потоку», якщо Росія буде дотримуватись антимонопольного законодавства ЄС в енергетичній галузі.

«Якщо ви хочете збудувати такий газопровід і реалізувати проект такого масштабу, ви маєте поважати норми ЄС. І ви маєте поважати правила, яких дотримуються всі енергетичні компанії в Європі. Якби будь-яка європейська компанія хотіла побудувати газопровід у Росії, було б цілком природно і ми б очікували, що вона поважатиме російське законодавство. Відтак таким було очікування з боку Євросоюзу», – сказав Шефчович.

За словами віце-президента Єврокомісії, ЄС готовий допомогти Україні модернізувати свою газотранспортну систему і ширше – цілий енергетичний сектор, у тому числі й фінансами, а не лише порадами.

«Якщо поглянути на це з короткотермінової точки зору, то кошти на модернізацію газової системи України – якщо порівняти їх із вартістю побудови нового газопроводу, такого, як «Південний потік» з дуже складним підводним маршрутом, – набагато менші, набагато більш досяжні, і це є одним з пріоритетів ЄС, як допомогти Україні модернізувати свою газову систему», – заявив Шефчович, який у новому складі Єврокомісії посів нову посаду, якої раніше не було – відповідального за створення Енергетичного союзу, який би краще координував дії 28 країн-членів ЄС.

ЄС готовий буде посередником і надалі

Шефчович сказав, що самі українці чудово знають про те, що енергетичний сектор в Україні не є економним, його ефективність дуже поступається порівняно з європейськими стандартами.

І, за словами віце-президента Єврокомісії, Україна втрачає колосальні кошти через низьку ефективність свого енергетичного сектору.

За словами Мароша Шефчовича, в ЄС сподіваються, що непросту зиму, яка вже розпочалася, Україна все ж зможе пережити і буде з газом, а відтак і з теплом у домівках, а також не буде проблем з газом в українсько-російських відносинах.

«Я сподіваюся, що ми пройдемо цю зиму без якихось супердраматичних сценаріїв. І потім, було зрозуміло, – особливо після моїх зустрічей з президентом Петром Порошенком та прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, – що ми маємо подумати дуже серйозно вже в січні-лютому щодо шляхів, як ми можемо обговорити відносини після березня. Знову ж таки, ЄС готовий відіграти роль чесного посередника, щоб була відповідна атмосфера переговорів і щоб ми вийшли на конструктивні домовленості на період після березня», – сказав віце-президент Єврокомісії.

Домовленості щодо формули ціни, обсягів поставок та погашення Києвом богів за газ були досягнуті на тристоронніх переговорах Україна-ЄС-Росія наприкінці жовтня у Брюсселі. Але діють вони лише у зимовий період і до 31 березня наступного року.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG