Доступність посилання

ТОП новини

За рік в Україні демонтували 504 пам’ятники Леніну – Інститут національної пам’яті


Знесення пам’ятника Леніну у Харкові, вересень, 2014 року
Знесення пам’ятника Леніну у Харкові, вересень, 2014 року

За рік в Україні демонтували 504 пам’ятники Володимирові Леніну. Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

За підрахунками інституту, на сьогодні в Україні залишається ще понад 1700 пам’ятників Леніну, на момент розпаду СРСР в Україні було понад 5 500 пам’ятників.

За словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, пам’ятники епохи тоталітаризму рідко ліквідовують законним шляхом.

«Здебільшого це стається стихійно, в революційний час. Так було у 1989–1990-і у Східній Європі та в Західній Україні. Але тепер гадаю, що «революційну ініціативу» має перехопити держава і довести справу позбавлення України решти тоталітарних пам’яток до завершення», – вважає історик.

8 грудня 2013 року знесли пам’ятник Леніну у центрі Києва. Після цього розпочався «ленінопад» по всій країні. Серед лідерів «ленінопаду» – Хмельницька та Вінницька області, зазначають в УІНП.

28 березня 2007 року президент України підписав указ «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні», зокрема документ зобов’язує обласні державні адміністрації вжити заходів щодо «демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932–1933 років в Україні та політичних репресій». Указ станом на сьогоднішній день є чинним.

XS
SM
MD
LG