Доступність посилання

ТОП новини

Військова тактична медицина в Україні не відповідає стандартам НАТО – «Захист патріотів»


Укранські військові несуть пораненого, Донецьк, архівне фото
Укранські військові несуть пораненого, Донецьк, архівне фото

В Україні військова тактична медицина не відповідає стандартам НАТО через слабку підготовку військовослужбовців з надання першої допомоги й брак евакуаційних автомобілів, заявила директор з гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців Уляна Супрун.

«За перші 15 хвилин допомогу пораненому на полі бою має надати навчений боєць-рятівник, потім він уже має опинитися в руках медика, а за дві години ­– має побачити лікаря в шпиталі. Є так звана «золота година». Якщо надати всю потрібну допомогу пораненому впродовж цієї години, то його шанси вижити зростають на 90 %», – пояснила Супрун.

В Україні, за її словами, шлях з поля бою до шпиталю займає від двох до 48 годин, часто це 8-12 годин.

Загалом, на фронті в Україні немає налагодженої системи евакуації, наголосила Супрун.

Вона також зазначила, що насправді українські військові на полі бою діють дуже сміливою, коли йдеться про евакуацію поранених, «вони витягують їх звідти, куди б ніхто не наважився піти» через загрозу життю, проте вони не навчені, як саме потрібно надати першу медичну допомогу вже після того.

Гуманітарна ініціатива Світового конгресу українців «Захист патріотів» проводить інструктажі з тактичної медицини у форматі курсів бійця-рятувальника. З травня 2014 року такі курси пройшли 11 200 військовослужбовців та добровольців.

XS
SM
MD
LG