Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розглядає можливість збільшити допомогу Україні


©Shutterstock
©Shutterstock

У Європейському союзі розглядають можливість надати Україні нову, третю програму макрофінансової допомоги, заявив у вівторок єврокомісар із питань економіки П’єр Московісі.

Суми можливої допомоги він не уточнив. За його словами, ця можливість буде залежати і від здатності української влади здійснювати реформи після періоду політичної нестабільності, і від здатності ЄС знайти на це кошти.

Міністр фінансів Італії, яка нині головує в Євросоюзі, П’єр Карло Падоан, зі свого боку, заявив, що в Євросоюзі свідомі того, наскільки значні фінансові потреби України.

Він додав, що головним джерелом підтримки України мають бути міжнародні організації, такі, як Міжнародний валютний фонд, але в разі потреби можна мобілізувати й європейські ресурси.

Обидва посадовці виступили у Брюсселі перед журналістами після засідання міністрів фінансів країн ЄС, на якому обговорювали, серед інших, і питання допомоги Україні.

Наразі Євросоюз уже пообіцяв надати Україні позики на суму в 1 мільярд 610 мільйонів євро. Другу частину коштів цієї програми допомоги ЄС переказав Україні минулого тижня.

Загалом у ЄС іще в березні узгодили програму допомоги Україні на суму в 11 мільярдів євро протягом кількох наступних років у вигляді позик чи ґрантів, зокрема, від Європейського банку реконструкції і розвитку, з бюджету Європейського союзу та з інших джерел. Але Брюссель не поспішає скликати міжнародну зустріч донорів на підтримку України, закликаючи натомість Київ зменшити свою залежність від позик і ґрантів.

XS
SM
MD
LG