Доступність посилання

ТОП новини

Росія діями проти України підриває основи безпеки в Європі – Вишеградська група


Прем’єри країн Вишеградської четвірки – Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини на засіданні в Братиславі заявили у вівторок, що своїми діями Росія «серйозно порушила основи суверенітету і територіальної цілісності України».

У спільній заяві країни Вишеградської групи також наголошують на необхідності поновлення «основ міжнародної безпеки такими, як їх визначає Паризька хартія ОБСЄ, що виходить із підсумкового Гельсінського акту».

Ці основи, на думку країн Вишеградської четвірки, «були поставлені під сумнів порушенням суверенітету України з боку Росії, включно з нелегальною анексією Криму».

На засіданні Вишеградської групи у Братиславі прем’єр уряду Польщі Ева Копач підтримала запровадження санкцій ЄС щодо Росії. На її думку, в разі, «якщо Мінські домовленості не будуть виконані, Європейський союз мав би готуватись до третього кола санкцій».

Голова уряду Чехії Богуслав Соботка наголосив на потребі дотримання міжнародного права. На його думку, ОБСЄ може відіграти позитивну роль в реалізації мирних домовленостей, досягнутих у Мінську.

«Від імені Чехії хотів би сказати, що ми готові підтримати дії ОБСЄ в Україні», – додав чеський прем’єр.

У засідання Вишеградської четвірки в Братиславі брав участь Дідьє Буркгальтер – міністр закордонних справ Швейцарії, який зараз головує в ОБСЄ. У форматі «4+1» учасники братиславського засідання обговорили також питання енергетичної безпеки, зміцнення економічної співпраці, активізації відносин між Швейцарією, яка не входить до ЄС, і країнами Вишеградської групи.

XS
SM
MD
LG