Доступність посилання

ТОП новини

Російські митці з насолодою купаються у лайні – Подерв’янський


Лесь Подерв’янський
Лесь Подерв’янський

Не встигли вщухнути баталії навколо того, як російський актор Михайло Пореченков, вдягнувши журналістські розпізнавальні знаки у Донецьку, стріляв із кулемета, як відома оперна співачка Анна Нетребко передала Олегу Царьову, який в Україні оголошений у розшук, мільйон російських рублів на відновлення оперного театру у Донецьку. Все це відбувалося на тлі прапора так званої «Новоросії». Сама Нетребко тепер запевняє, що зробила пожертву без будь-якого політичного підтексту, про прапор «Новоросії» вона нічого не знала, а Царьова їй представили як єдину людину, «хто може передати ці гроші».

Оперна співачка Анна Нетребко народилася на Кубані. Вона має два паспорти – російський та австрійський. Тепер Нетребко запевняє, що пожертвувала 1 мільйон рублів оперному театру Донецька без будь-якої політики, а прапор «Новоросії» під час прес-конференції став і для неї сюрпризом. Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на її сторінці у Facebook.

Співачка переконує, що не знала подробиць про Олега Царьова, проти якого в Україні порушили низку кримінальних справ за звинуваченням у сепаратизмі.

Поява прапора «Новоросії» була незапланованою і застала мене зненацька
Анна Нетребко

«Його (Царьова) представили мені як єдину людину, яка може гарантувати безпечну доставку коштів до Донецького театру. Поява прапора («Новоросії») була незапланованою і застала мене зненацька, я насправді не знала спочатку, і зрозуміла лише пізніше, що це було», – мовиться у повідомленні Нетребко.

Олег Царьов та Анна Нетребко. Санкт-Петербург. 8 грудня 2014 року
Олег Царьов та Анна Нетребко. Санкт-Петербург. 8 грудня 2014 року

«У мене є друзі у Донецьку, які розповіли мені, що театр був частково зруйнований. Я хотіла допомогти і підтримати своїх співвітчизників пожертвою, тому що я вірю у силу мистецтва у період конфлікту і кризи. Хочу наголосити, що ця пожертва не є політичним актом», – говорить Нетребко.

А театр неушкоджений…

Утім, як з’ясували журналісти, театр цілий і неушкоджений. Відтак, не виключено, що гроші, передані Нетребко, могли бути використані на потреби сепаратистів.


Тим часом австрійські авіалінії, обличчям яких була Анна Нетребко, заявили, що не продовжуватимуть співпрацю із нею. А австрійське МЗС заявило, що знімки Нетребко із прапором «Новоросії» можуть бути використані в пропагандистських цілях.

«У мене немає ніяких ілюзій щодо російських митців» – Подерв’янський

Як у нинішній ситуації збройного конфлікту мали б поводитися митці?

«Митці такі ж громадяни, як і не митці, і кожен з митців має право на свою громадянську позицію. А ми маємо право коментувати їхні вчинки», – сказав Радіо Свобода відомий український художник і письменник Лесь Подерв’янський.

Ситуація з Анною Нетребко не стала для нього сюрпризом. «У мене немає ніяких ілюзій щодо російських митців, ніколи не було. Ну перевела (гроші), то і перевела», – каже Подерв’янський.

Вони у цьому лайні з насолодою купаються. Якщо люди з насолодою купаються у цьому лайні, то це лайно для них, як шампанське
Лесь Подерв’янський

Він вважає, що у нинішній ситуації немає нічого дивного: «Я не бачу у цьому ніякого трагізму, тому що вони цього не відчувають. І вони у цьому лайні з насолодою купаються. Якщо люди з насолодою купаються у цьому лайні, то для них трагізму ніякого не існує, тому що видно, що це лайно для них, як шампанське», – каже Лесь Подерв’янський.

Позиція митців має бути обдумана – Фома

Сергій Фоменко
Сергій Фоменко

Тим часом соліст українського гурту «Мандри» Сергій Фоменко наголошує, що не всі люди творчих професій у Росії підтримують режим тамтешнього президента Володимира Путіна та російську агресію проти України.

Є багато артистів, які не є такими моральними уродами
Сергій Фоменко

«Є чудові актори – Олег Басилашвілі, Лія Ахіджакова, Валентин Гафт, Ельдар Рязанов, Борис Гребенщиков, тобто, є багато артистів, які не є такими моральними уродами, як ті, що це роблять», – наголошує Фома.

Він вважає, що митець – як і будь-хто інший – має висловлювати свою позицію, але висловлювати вдумливо.

А у даному випадку ми маємо справу просто з відвертим лайном, вибачте за порівняння
Сергій Фоменко

«Артист є громадянином і людиною, і він має робити заяви і дії згідно з людськими якостями, а по-друге, з урахуванням того, що він має думати, аналізувати, мати совість. А у даному випадку ми маємо справу просто з відвертим лайном, вибачте за порівняння», – каже Сергій Фоменко.

Андрій Макаревич
Андрій Макаревич

Музикант Андрій Макаревич – один із тих, хто найрізкіше висловив своє обурення агресією Росії в Україні. Але після серпневого виступу музиканта у Святогірську на Донеччині багато російських політиків, громадських діячів, акторів і музикантів назвали дії Макаревича «антиросійськими» і запропонували позбавити його звань і нагород.

Після цього були скасовані виступи Макаревича в багатьох містах Росії. Згодом лідер легендарного гурту «Машина часу» написав відкритого листа президенту Росії Володимиру Путіну з проханням зупинити потік «бруду і наклепів».

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG