Доступність посилання

ТОП новини

Прихильники Кадирова закидали яйцями правозахисників


Прихильники Рамзана Кадирова спробували зірвати прес-конференцію російських правозахисників «Колективне покарання як метод боротьби з озброєним підпіллям в Чечні».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, в зал Незалежного прес-центру в Москві увірвалися кілька молодих людей, які почали кричати і закидали сирими яйцями члена президентської ради з прав людини, главу «Комітету проти тортур» Ігоря Каляпіна.

У ніч на 4 грудня в Грозному група озброєних людей напала на пост ДПС, а потім сховалася в будівлі Будинку преси і в одній зі шкіл. За даними влади Чечні, в ході спецоперації загинули 14 співробітників поліції і 11 нападників.

Місцеві жителі повідомляли, що ввечері 8 грудня люди в масках підпалили кілька будинків у чеченському селі Янді.

Перед цим глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що батьки повинні відповідати «за вчинки своїх синів і дочок», і якщо «бойовик здійснить вбивство, його сім’я буде негайно виселена з Чечні без права повернення, а будинок знесений».

Голова Комітету проти тортур Ігор Каляпін написав заяву в Генеральну прокуратуру Росії з проханням перевірити законність висловлювань глави Чечні Рамзана Кадирова. У зверненні, посилаючись на презумпцію невинуватості, Каляпін просить порушити кримінальну справу стосовно Кадирова за статтею про перевищення посадових повноважень.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International також розцінила подію як акт «колективного покарання» і закликала російську владу провести незалежне і неупереджене розслідування.

XS
SM
MD
LG