Доступність посилання

ТОП новини

Росія не узгодила з Україною склад чергового «гумконвою» – МЗС


Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

Україна досі не знає вмісту і кількості автомобілів у черговому (дев’ятому) «гуманітарному конвої», який має прибути на територію Донбасу, що перебуває під контролем сепаратистів і російських військових, повідомив Радіо Свобода речник МЗС України Євген Перебийніс.

За його словами, українська сторона, у свою чергу, поінформувала росіян, за яких умов «гумконвой» може зайти в Україну, щоб це було законно і відповідало українським законам і міжнародному законодавству.

«Обов’язково має бути нагляд Міжнародного комітету Червоного Хреста. Обов’язково має бути оформлення українських митних і прикордонних органів. Наскільки нам відомо, російська сторона не проводила консультацій з комітетом Червоного Хреста. Тому, якщо росіяни проведуть цей конвой так, як завжди вони це робили, то це буде порушенням суверенітету і законів України», – розповів Перебийніс.

За його словами, напередодні МЗС України отримав ноту від російської сторони, в якій мова йде «про намір» відправити на Донбас «гумконвой», але в якій немає жодної інформації про вміст вантажу.

Тим часом Росія пообіцяла відправити черговий «гумконвой» на Донбас о 4-й годині ранку п’ятниці. За даними МНС Росії, вантаж містить продукти харчування і обладнання для відновлення пошкоджених соціальних об’єктів регіону.

РНБО України заявило про тенденцію посилення обстрілів позицій сил АТО з боку бойовиків після кожного «гумконвою» Росії. За даними РНБО, кожен такий «гуманітарний» вантаж містить боєприпаси, сухі пайки і паливо для підтримки бойовиків і російських військових на сході України.

Росія підтримку бойовиків на Донбасі заперечує.

XS
SM
MD
LG