Доступність посилання

ТОП новини

Замість садиби Сікорського збудують чергову багатоповерхівку?


На місці садиби Сікорського може вирости багатоповерхівка?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Громадські активісти Києва вже не перший рік намагаються захистити унікальну світову пам’ятку – садибу всесвітньовідомого винахідника Ігоря Сікорського. Аби підтримати їх у цьому, та лобіювати допомогу з боку Америки, до України прибув президент Асоціації конгресменів США Джим Слеттері. Зараз садиба відомого авіаконструктора Сікорського напівзруйнована і потребує реставрації. Втім, цим питанням ніхто не опікується – Міністерство оборони України ще у 2000 році передало її в оренду одному з благодійних фондів.

Від краси садиби родини Сікорських, що на вулиці Ярославів Вал у Києві, мало що залишилось – будівля в аварійному стані. Цей родинний маєток 1904 року є архітектурною пам’яткою: у ній жив із родиною відомий авіаконструктор українського походження Ігор Сікорський. У 2000 році тодішній президент України Леонід Кучма передав садибу на баланс підприємства «Готель «Козацький» Міністерства оборони України. Підприємство, у свою чергу, здало архітектурну пам’ятку в оренду на 49 років благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації імені Сікорського».

Активіст Арсеній Пушкаренко розповідає, що орендар «грубо порушує» умови контракту, адже не ремонтує приміщення. Окрім того, тут за 15 років досі не відкрили музей, хоч це і передбачав договір.

«На початку 2000-х років цю будівлю Міністерство оборони передало в багаторічну оренду. Очевидно, це чиновники, як уже сьогодні зрозуміло, корупціонери (передали – ред.) фонду, сумнівному фонду, який зобов’язувався тут зробити музей. І згідно договору тут мав бути і відповідний стан будівлі. Зрозуміло, що цей фонд цього не виконував», – розповідає Арсеній.

На місці садиби Сікорського планують звести багатоповерхівку?

Активіст займається питанням повернення садиби у власність Міноборони вже кілька років та досконало вивчив усі «підводні течії». Розповідає, що з його джерел відомо: на місці садиби орендарі планують збудувати сучасний жилий багатоповерховий будинок.

«Улітку 2012 року, коли ми, як громадські активісти почали займатися захистом (садиби – ред.) Сікорського, звернулись до народних депутатів тоді ще VI скликання, серед них Михайло Соколов. Тоді ми почали шляхом депутатських звернень спілкуватись із Міноборони», – розповідає хлопець.

Тоді Міністерство оборони підтримало ініціативу народних депутатів: розпочався процес із розірвання угоди про оренду.

«Першу інстанцію виграли, потім програли кілька апеляцій. І сьогодні ця справа на рівні Кримінального суду. Міноборони проти цього фонду, щоб розірвати угоду у зв’язку з тим, що фонд не дотримує умови договору», – резюмує активіст.

Радіо Свобода намагалось зв’язатись із представниками фонду, зокрема, з керівником Володимиром Глибком, аби з’ясувати: чому будівлю не ремонтують та чи дійсно на її місці хочуть звести житловий будинок. Втім, контактні телефони організації не відповідали.

На архітектурній памятці жодна табличка не вказує на Сікорського

У садибі всесвітньо відомий авіаконструктор Ігор Сікорський робив свої перші експерименти. Втім, жодних вказівок на те, хто тут жив сторіччя тому, немає – на цій архітектурній пам’ятці не вдасться знайти жодної таблички.

Президент Асоціації конгресменів США Джим Слеттері приїхав до Києва, щоб сприяти відновленню цього маєтку. Екс-конгресмен із цікавістю розглядає будівлю, а також подвір’я – тут сторіччя тому майбутній винахідник Сікорський спорудив перший у світі прототип вертольоту. Згодом він втілив у життя свої ідеї вже в Америці, куди втік від переслідування.

Він не лише творець і засновник вертольотів, він вніс величезний внесок в авіаконструкцію. Вертольоти Сікорського виконували дуже важливу роль: саме на них забирали поранених із поля бою
Джим Слеттері

«Він не лише творець і засновник вертольотів, він вніс величезний внесок в авіаконструкцію. У 1942 році якраз посеред війни його компанія була єдиною компанією в світі, яка виробляла гелікоптери. І коли почалася Корейська війна, то вертольоти Сікорського виконували дуже важливу роль: саме на них забирали поранених із поля бою. А пізніше президент (Дуайт – ред.) Ейзенхауер став першим президентом, який скористався і сів у вертоліт Сікорського. У 60-х і 70-х роках вони використовувалися по всьому світу завдяки генію Ігоря Сікорського» – розповів Джим Слеттері в рамках візиту.

Для Америки Ігор Сікорський – один із найкращих авіаконструкторів

Слеттері планує сприяти відновленню музею Сікорського. За його словами, в Америці ця людина входить до умовного топ-переліку тих діячів, які своїми винаходами найбільше допомогли людству.

«Буду зустрічатися з послом США в Україні і буду з ним про це говорити. Можливо, ми будемо розмовляти з компанією Сікорського у США, щоб вони теж сприяли безпосередньо відновленню цього музею», – говорить він.

Потрібно кілька мільйонів доларів на реставрацію

За словами Арсенія Пушкаренка, реставрація може обійтись у декілька мільйонів доларів. Аби зібрати ці гроші, слід, на його думку, збирати благочинні внески в Америці, де Сікорський прожив більшу частину свого життя та збудував власну інженерну імперію.

В Америці Сікорського шанують, пам’ятають. 15 років тому звертались представники США, щоб допомогти, коли вона ще була у перфектному стані
Арсеній Пушкаренко

«Сьогодні дуже високий у нас гість – президент Асоціації конгресменів. Я думаю, що можна буде зібрати достатню кількість коштів благодійних, щоб можна було її відновити. Дійсно, в Америці Сікорського шанують, пам’ятають. І це ж не перший прецедент: 15 років тому звертались представники США, щоб допомогти, коли вона ще була у перфектному стані. Але на жаль тоді корупція перемогла, і Міністерство оборони в іншому напрямку садибу розпорядило», – говорить Пушкаренко.

Ігор Сікорський переїхав до Америки в 1919 році та заснував власну авіаційну компанію Sicorski Air Engineering. Збройні сили Америки використовували гелікоптери Сікорського марки «S».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG