Доступність посилання

ТОП новини

Зарплата лікарів має залежати від обсягу роботи – міністр Квіташвілі


Зарплатня для лікарів має залежати від обсягу роботи – міністр Квіташвілі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Україна має змінити підходи до фінансування медицини. Неправильно, що держава виділяє кошти медичним закладам залежно від кількості ліжко-місць – заявив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, відповідаючи на питання Радіо Свобода.

Він додає, що це «неправильний і нечесний» принцип розподілу бюджетних грошей, особливо за умов війни.

«Ось подивіться, яка це нечесна система: зараз в Україні триває війна. Є прикордонні райони, там дуже багато клінік. Лікарі там працюють 24 години (на добу – ред.). І обсяги, і потік хворих величезний просто – умовно, в 20 разів більше, ніж торік. Хоча вони отримують зарплати, із розрахунку на ліжко-місце, як це розраховувалось у 2013 році. Ту ж зарплату (отримують – ред.), що і в минулому році – це ж нечесно», – говорить він.

Квіташвілі пропонує «прив’язати» гроші, що виділяються на лікарню, а також зарплатню працівникам до обсягу виконаної роботи та кваліфікації персоналу. Ця реформа дозволить з часом упровадити в Україні страхову медицину для населення.

Міністр охорони здоров’я додає, що необхідно дуже швидко реформувати медичну сферу. Тоді, говорить Квіташвілі, наміри уряду скасувати безоплатне для населення харчування у лікарнях не позначаться на фінансуванні установи.

Олександр Квіташвілі – грузинський фахівець, що набув українського громадянства указом президента Петра Порошенка. Із січня 2008 року до серпня 2010 року був міністром охорони здоров’я, праці та соціального захисту в грузинському уряді. Запровадив ряд успішних реформ: програми сільського лікаря та дешевого страхування, завдяки якій кількість громадян, які застрахували здоров’я, досягла 1,5 мільйона (всього у Грузії живе понад чотири мільйони людей).

XS
SM
MD
LG