Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України привітало затвердження Конгресом США «Акту на підтримку української свободи»


Міністерство закордонних справ України привітало ухвалення Конгресом США так званого «Акту на підтримку свободи України» і заявило, що сприймає це за «чіткий сигнал підтримки з боку американських законодавців та американського народу на адресу України».

У МЗС України також розцінюють ухвалення цього закону на рівні Конгресу як «знак солідарності з українським народом у його прагненні самостійно обирати власне майбутнє».

Погоджений на рівні Конгресу США закон іще потребує підпису президента Барака Обами. Згідно з повідомленням МЗС України, «Акт на підтримку свободи України» передбачає можливість надання Україні військової техніки і послуг, зокрема протитанкового озброєння, радарних систем для боротьби з артилерією, тактичних розвідувальних БПЛА, захищених засобів зв’язку, а також допомоги з навчання українських військових.

У разі, якщо Барак Обама підпише цей закон, протягом 60 днів після набуття документом чинності президент США має подати до Конгресу перелік необхідного військового майна та послуг, а також розрахунки щодо термінів проведення відповідних робіт. З цією метою Державному департаменту США виділять 350 мільйонів доларів.

В бюджеті США також закладаються кошти для надання Україні технічної допомоги в сфері зміцнення енергетичної безпеки та розвитку громадянського суспільства, а також на розвиток в Україні громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та боротьбу з корупцією.

Раніше цього тижня Конгрес США, який у четвер підтримав в обох палатах законопроекти про підтримку України і нові санкції щодо Росії, в остаточних версіях вилучив із них статтю, що передбачала надання Україні, а також Грузії й Молдові статус «головного союзника США, не члена НАТО».

Росія розкритикувала ймовірність посилення проти неї санкцій США і назвала «Акт на підтримку свободи України» таким, що має «відверто конфронтаційний характер».

XS
SM
MD
LG