Доступність посилання

ТОП новини

Чимало положень люстраційного закону не відповідають Конституції – Ставнійчук


Марина Ставнійчук
Марина Ставнійчук

Венеціанська комісія пішла назустріч Україні і дала змогу виправити ті положення закону «Про очищення влади», які не відповідають Конституції та європейським стандартам. Так в ефірі Радіо Свобода результати засіданні Венеціанської комісії щодо розгляду закон «Про очищення влади» оцінила колишній представник України у цьому органі Марина Ставнійчук.

За її словами, таких положень у люстраційному законі є чимало, зокрема необхідно здійснювати індивідуальний підхід при люстрації.

«Насамперед ми говоримо про індивідуальний порядок відповідальності за відповідним законом. Є один дуже важливий критерій, який не дає можливість люструвати колективно всіх людей, які працювали на тих чи інших посадах у владі на попередніх періодах. Вона (Венеціанська комісія – ред.) говорить про індивідуальний підхід до кожного», – пояснила Марина Ставнійчук.

Венеціанська комісія звертає увагу, що люстрація – це не єдиний спосіб демократичної побудови влади, і вона не має використовуватися як засіб помсти, зауважила Ставнійчук.

У своєму висновку від 12 грудня Венеціанська комісія заявила, що люстрація в Україні має дотримуватися чесного балансу між захистом демократичного суспільства, з одного боку, і захистом індивідуальних прав, з іншого. На думку європейських експертів, необхідне чітке встановлення часових меж як щодо реалізації закону, так і щодо часу, якого він стосується. Також наголошується на необхідності перегляду списку посад, які підлягають люстрації з тим, щоб до списку входили тільки ті посади, які можуть становити значну небезпеку прав людини та демократії. Провина має бути доведена у кожному окремому випадку, а не може визначатися лише на основі належності до тієї чи іншої категорії чиновників, у зв’язку з цим необхідно переглянути критерії люстрації, наголошується у документі.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко написав на своїй сторінці у Facebook, що Венеціанська комісія кардинально змінила свій попередній висновок щодо закону про люстрацію після консультацій з українською стороною.

Закон про люстрацію, ухвалений парламентом у вересні, набув чинності 16 жовтня. Прем’єр Арсеній Яценюк заявляв, що під дію закону про люстрацію потрапляють близько мільйона чиновників. Минулого місяця до Конституційного суду України надійшло подання Верховного суду про конституційність окремих положень закону про люстрацію.

XS
SM
MD
LG