Доступність посилання

ТОП новини

Росія має право розмістити ядерну зброю в Криму – Лавров


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляє, що Російська Федерація має право розмістити ядерну зброю в Криму.

«Тепер Крим став частиною держави, яка, згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, володіє такою зброєю. Росія має, відповідно до міжнародного права, всі підстави розпоряджатися своїм легітимним ядерним арсеналом згідно зі своїми інтересами і відповідно до своїх міжнародно-правових зобов’язань», – зазначив глава МЗС Росії в інтерв’ю агентству «Інтерфакс», відповідаючи на питання, чи може Крим розглядатися як місце для розміщення російської ядерної зброї.

За його словами, Крим ніколи не був без’ядерною зоною.

5 грудня 1994 року Велика Британія, Російська Федерація та США підписали у Будапешті меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Країни-підписанти Будапештського меморандуму також зобов’язалися утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, що стало приводом для Росії включити Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим. Після анексії Криму відносини між країнами Заходу та Росією погіршилися, зокрема країни Заходу застосували щодо Росії санкції.

XS
SM
MD
LG