Доступність посилання

ТОП новини

Хакери опублікували докази вторгнення Росії в Україну (світова преса)


Світова преса пише про документи російського МВС, опубліковані українськими хакерами, у яких, зокрема, є докази участі регулярних російських військ у воєнних діях на сході України. Тим часом, інститут дослідження громадської думки Gallup пише, що схвалення українцями дій уряду сусідньої Росії впало майже на 90 відсотків у порівнянні з минулим роком.

Міжнародний сайт новин Global Voices пише про докази російського вторгнення в Україну, які стали доступними широкому загалу завдяки українськими хакерам, котрі опублікували документи Міністерства внутрішніх справ Росії. Хакер Євген Докукін та «Українські Кібер Війська» опублікували майже 36 гігабайтів відповідної інформації.

Один із документів, наприклад, – це поліцейське донесення, написане 26 серпня цього року. У документі йдеться про бій між російськими солдатами та Українською національною гвардією 25 серпня. «Причина, з якою Міністерство внутрішніх, а не закордонних справ, опікувалося цією справою, полягає у тому, що чотири російських солдати отримали травми, після чого їх евакуювали до ростовського гарнізонного шпиталю», – зазначає видання. Згідно з документом, всі четверо солдатів проходили службу в регулярній російській армії.

«Інформація, що просочилася, є, скоріш за все правдивою. Вона надає деяке уявлення про те, як МВС Росії працює з середини, хоча й обмежує нас лише діями МВС у Ростовській області», – підсумовує Global Voices.

Тим часом, американський інститут дослідження громадської думки Gallup пише, що схвалення українцями дій російського уряду впало майже на 90 відсотків у порівнянні з минулим роком. «Будь-яка близькість, яку українці відчували щодо російського керівництва, зникла після анексії Криму. Наразі лише 5 відсотків українців підтримують дії російської влади», – пише інститут на своєму сайті.

При проведенні опитування цієї осені, Gallup виключив приблизно 10-13 відсотків мешканців України, а саме жителів Криму та окупованих територій на Донеччині та Луганщині. Варто зазначити, що найбільше російській владі перестав довіряти саме схід та південь України. Якщо у 2013 році 43 відсотки мешканців сходу та півдня України підтримували керівництво Росії, то у 2014 році – лише 1 відсоток. Однак, цей рейтинг різко зменшився серед мешканців по всій території України.

У той же час ставлення українців до європейської та американської влади майже не змінилося за останній рік. Зокрема, схвалення дій європейських лідерів зросло з 41 до 46 відсотків, а схвалення дій американського уряду залишилося на тому ж рівні – 38 відсотків. Крім того, згідно з даними опитування, 55 відсотків українців вважають малоймовірним те, що ЄС втрутиться у разі відкритого збройного конфлікту між Україною та Росією. Ще менше українців, 49 відсотків, вважають, що втрутиться США.

«Це дозволяє припустити, що багато українців вважають, що вони є самі по собі, незважаючи на жорстке ставлення Заходу до Росії і впровадження проти неї економічних санкції», – підсумовує Gallup.

Тим часом, американська газета New York Times пише, що в основі російської ідеології полягає ідея, що об’єктивної правди не існує. Це допомагає Кремлю замінювати факти дезінформацією, пише газета. Прикладом є те, як російські медіа поширювали безліч теорій про збитий літак малайзійських авіаліній рейсу МН17 над східною Україною. Видання наголошує, що метою російських ЗМІ було відволікти людей від доказів, які вказували на провину сепаратистів. Більше того, вони створювали таку плутанину, що споживачам інформації було легше просто відмовитися від пошуку істини, пише видання.

Американський часопис National Interest пише, що українській владі варто турбуватися про демографію країни та її здоров’я. «Незалежна Україна успадкувала справжню кризу у царині охорони здоров’я, наслідок катастрофічної політики радянської епохи», – пише видання.

Окрім загального слабкого стану здоров’я, високого рівня смертності, низького рівня народжуваності, багато здорових українців від’їжджають на заробітки за кордон, іноді назавжди. Варто пам’ятати, що демографія не ізольована, зазначає часопис. Зокрема, вона ускладнює вирішення таких питань як недіюча політична та правова системи, занепад інфраструктури, неефективне використання енергії, тощо.

За останні два десятиліття політичні та економічні еліти України сприяли погіршенню гострої проблеми демографії, замість того, щоб шукати її вирішення, пише часопис. «Зусилля нової української влади та її західних прибічників мають включати у себе питання поліпшення здоров’я населення, що є складним, але необхідним завданням», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG