Доступність посилання

ТОП новини

Іноземці в уряді України: запорука реформ чи фіговий листок влади?


Міністри-іноземці в українському уряді (зліва направо): Наталія Яресько, Олександр Квіташвілі і Айварас Абромавічус
Міністри-іноземці в українському уряді (зліва направо): Наталія Яресько, Олександр Квіташвілі і Айварас Абромавічус

Київ – У новому українському уряді вже працює троє міністрів-іноземців. Дехто з експертів пов’язує їхню появу з наміром влади провести реформи, залучивши фахівців, не пов’язаних з українськими корупційними схемами. Інші ж переконані, що президент і прем’єр-міністр України намагаються перекласти відповідальність за імовірні прорахунки на іноземців. Ким будуть «варяги» в уряді, запорукою реформ чи прикриттям для корумпованої політичної еліти?

Я твердо стою на позиції, що ми повинні використовувати кращий іноземний досвід
Петро Порошенко

Другого грудня на відкритті сесії нової Верховної Ради президент України Петро Порошенко заявив про необхідність включити іноземців до складу нового Кабінету міністрів, якщо вони попередньо приймуть українське громадянство.

«Я твердо стою на позиції, що ми повинні використовувати кращий іноземний досвід аж до включення іноземців до складу уряду», – наголосив глава держави.


Після цього Петро Порошенко надав українське громадянство американці Наталії Яресько (очолила міністерство фінансів), грузину Олександрові Квіташвілі (очолив міністерство охорони здоров’я) і литовцю Айварасу Абромавічусу (очолив міністерство економічного розвитку і торгівлі України).

Як ніколи, потрібні міжнародні практики державного управління, боротьби з корупцією, фінансового планування, антикризового менеджменту
Петро Порошенко

Як наголосив президент Порошенко на своїй сторінці у Facebook, держава «невідкладно потребує реформ». «Нам, як ніколи, потрібні міжнародні практики державного управління, боротьби з корупцією, фінансового планування, антикризового менеджменту, котрі можуть привнести часто тільки спеціалісти з-поза меж України», – написав президент.

Подібний досвід залучення іноземців, щоправда з власної діаспори, мають Балтійські країни та Грузія, які свого часу задля проведення реформ запросили фахівців і патріотів із Канади, США, Франції на провідні державні позиції.

Вайра Віке Фрейберга
Вайра Віке Фрейберга

Шостий президент Латвії Вайра Віке Фрейберга, яка була народжена в Ризі до Другої світової війни, але все доросле життя провела в Канаді, де була професором університету в Монреалі, повернулась до Латвії, щоб очолити державу в 1999 році.

На її думку, подолати українську корупцію і пришвидшити реформи здатні фахівці з досвідом роботи на західних ринках, не пов’язані з українськими олігархами і добре ознайомлені з демократичними принципами функціонування державних інституцій.

Іноді між урядовцями з різним життєвим і професійним досвідом виникають ледве не сутички. Але якщо всі налаштовані на позитивний результат, то подібні дискусії підуть на загальну користь
Вайра Віке Фрейберга

«Для когось це може видатись примусом президента – залучити іноземців, які нібито зайняли місця українських фахівців. Але іноді треба бачити, що відбувається у країні, оком сторонньої людини, яка до того ж добре уявляє, як розв’язати наявні серйозні проблеми. За власним досвідом знаю, що іноді між урядовцями з різним життєвим і професійним досвідом виникають ледве не сутички. Але якщо всі налаштовані на позитивний результат, то подібні дискусії підуть на загальну користь», – зазначила Фрейберга, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Іноземці в уряді: є плюси, є загрози – експерти

Павло Шеремета
Павло Шеремета

В самій Україні думки розділилися. Колишній міністр економічного розвитку, а нині незалежний експерт Павло Шеремета підтримав рішення президента і зазначив, що поява іноземних фахівців у складі Кабінету міністрів України дозволить збільшити довіру потенційних інвесторів до країни, з одного боку, а з другого – стане поштовхом до реформ.

У добу глобалізації я би навіть полегшив законодавство таким чином, щоб можна було запрошувати навіть іноземців із іноземним паспортом
Павло Шеремета

«Їм будуть заважати, наприклад, кланові олігархічні інтереси. У добу глобалізації я би навіть полегшив законодавство таким чином, щоб можна було запрошувати навіть іноземців із іноземним паспортом», – пояснив Шеремета журналістам.

Тим часом, експерти міжнародного центру перспективних досліджень не схвалюють включення іноземних фахівців до складу уряду України. Як зазначили експерти Центру, «залучення іноземців на урядові посади свідчать про те, що на низці важливих напрямків прем’єр і президент не мають чіткого бачення реформ і намагаються зняти з себе персональну відповідальність за можливі прорахунки.

Формування нового уряду продемонструвало, що у парламентської більшості немає єдиної команди для проведення реформ і чіткого бачення їх реалізації». Про це йдеться у щотижневому аналітичному віснику Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) «Inside Ukraine».

Свою незгоду з призначенням іноземців до уряду України висловили і представники правих партій і громадських організацій. Так, у Харкові вони провели акцію протесту проти призначення іноземців на посади міністрів, про що повідомляв кореспондент Радіо Свобода.

Учасники мітингу тримали в руках плакати: «Ні, іноземним агентам в уряді України!», «Порошенко та Яценюк – зрадники національних інтересів України!».

Олександр Палій
Олександр Палій

Політолог, історик Олександр Палій у розмові з Радіо Свобода нагадав, що нинішні «варяги» у складі нинішнього уряду України – не перші: за останні двадцять років різні посади у державних інституціях обіймали представники української діаспори. Так, громадський діяч, одна з керівників ОУН Слава Стецько, повернувшись в Україну з Німеччини, була обрана народним депутатом. У створенні системи державного управління України брала участь американка Катерина Чумаченко, наразі більш відома як дружина президента Віктора Ющенка. А Роман Зварич попрацював і народним депутатом, і міністром юстиції, зауважує Палій.

Якась амбіція присутня у цих фахівців-іноземців. Вони ж прийшли у країну, яка воює, яка у непростому становищі. Я у цьому не бачу особливих, кадрових помилок
Олександр Палій

«Якась амбіція присутня у цих фахівців-іноземців. Вони ж для чогось прийшли у країну, яка воює, яка у непростому становищі. Тобто, мотивація у них, можна сказати, пов’язана із самореалізацією і з тим, що вони в Україні роблять собі ім’я. І тоді, і зараз ці люди вмотивовані, і у принципі, я у цьому не бачу особливих, велетенських кадрових помилок», – додав експерт.

Навчені сумним досвідом провалу попередніх спроб реформ, громадські активісти із всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» заявили про готовність пікетувати і Кабінет міністрів, і помешкання окремих міністрів, незалежно від їхнього громадянства – у разі, якщо урядовці підтримуватимуть корупційні схеми розподілу державних коштів і нехтуватимуть інтересами українського народу.

«Якщо людина порушить законодавство України і стане на той рівень корумпованості, який є у наших чиновників, то ми, мабуть, все-таки знайдемо можливість, яким чином приїхати до цієї людини. До того ж, врахуйте, що Автомайдан відбувся спершу в Україні – а потім він відбувся у британському Лондоні, у Німеччині й Австрії», – зауважив у розмові з Радіо Свобода автомайданівець Андрій Михайловський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG