Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: спостерігачі потрапили під обстріл, спрямований проти українців


Українські бійці на позиції біля гідрометстанції Донецького аеропорту, фото 11 грудня 2014 року
Українські бійці на позиції біля гідрометстанції Донецького аеропорту, фото 11 грудня 2014 року

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомила сьогодні, що спостерігачі її Спеціальної моніторингової місії в Україні потрапили вчора під обстріл біля Донецького аеропорту, що був спрямований проти українських військових.

Внаслідок обстрілу не потерпіли ні спостерігачі, ні українські військові, ні сепаратисти, мовиться в повідомленні.

Інцидент стався, коли місія спостерігала вчора за ротацією українських військ, які базуються в Донецькому аеропорті.

Як розповідають про ситуацію в ОБСЄ, до аеропорту прибули три військові вантажівки – дві з 36 українськими військовими і одна з продуктами харчування, водою й іншим. Машинами за згодою обох сторін керували водії з лав угруповання «ДНР». Біля південного боку терміналу машини перебрали українські бійці, які відвезли їх далі в північному напрямку до своїх позицій.

Коли ж ці машини з водіями – українськими військовими поверталися назад до місця, де розташовувалися спостерігачі разом із сепаратистами, по українських вантажівках відкрили вогонь із автоматичної зброї з західного напрямку. Вогонь по українських військових машинах тривав і в той час, коли вони проїжджали поруч із патрулем і автами сепаратистів.

Хто саме вчинив обстріл, не повідомлено. На захід від південного боку зруйнованих терміналів аеропорту розташовані одні з позицій сепаратистів, із яких вони обстрілюють українські позиції. Зокрема, саме там стоїть Свято-Іверський монастир, що його, за твердженням прес-центру антитерористичної операції, сепаратисти використовують як стрілецьку позицію.

Сьогодні вранці у прес-центрі АТО повідомляли, що вчора «під час проведення конвою з усім необхідним для захисників міжнародного аеропорту Донецьк бандити відкрили вогонь по колоні, напад відбито».

Сепаратисти натомість стверджували, що в перебігу цієї вже другої ротації українських силовиків в аеропорті Донецька «вантажівки безперешкодно залишили» аеропорт, і нічого не згадали про обстріл.

XS
SM
MD
LG