Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко розповідає ООН про паливо для танків у російських «гумконвоях»


Президент Петро Порошенко повідомив сьогодні заступникові генерального секретаря ООН із політичних питань Джеффрі Фельтманові, що перевірка одного з вантажів так званого «гуманітарного конвою» з Росії показала, що тільки в останній машині були продукти, а більша частина конвою перевозила паливо для танків та матеріали для створення блокпостів.

Це абсолютно неприйнятно, наголосив Порошенко на зустрічі в Києві.

Президент також заявив, що Україна не полишає спроб направити свою гуманітарну допомогу на захоплені території, але більшу частину її розкрадають бойовики.

Голова держави, як повідомляє його прес-служба, поінформував про своє доручення урядові невідкладно збільшити кількість гуманітарних колон для доставки на Донбас продовольства та речей першої необхідності. Але, наголосив Порошенко, необхідно зробити все для того, щоб ця допомога дісталася тих, хто її дійсно потребує, і не була захоплена бойовиками. Президент додав, що встановлені прямі контакти зі школами, дитсадками, будинками для людей похилого віку для того, щоб передати допомогу їм безпосередньо, а місцеві мешканці готові сприяти адресній доставці гуманітарних вантажів.

Порошенко також повідомив, що кожного дня банківські установи на захоплених територіях потерпають від нападів бойовиків, і населення все менше може скористатися грошима, які ще залишилися.

Учора становище на Донбасі стало однією з тем доповіді Спостережної місії ООН із прав людини в Україні, оприлюдненої в Києві.

Україна звернула увагу, що цій доповіді бракує наголосу на головних причинах погіршення стану захисту прав людини в Україні – окупації та анексії Криму Росією та підривній діяльності цієї країни, спрямованій на дестабілізацію ситуації в південно-східних регіонах України. Також у Міністерстві закордонних справ відзначили «публікування неперевірених даних з «деяких» джерел про буцімто непоодинокі порушення українськими військовими прав людини та гуманітарного права». «При цьому часто не береться до уваги легітимне право України на захист своєї незалежності, суверенітету та територіальної цілісності», – наголосили в МЗС.

Росія натомість назвала доповідь необ’єктивною, зокрема, через те, що в ООН склали вину за порушення перемир’я, встановленого Мінським протоколом іще 5 вересня, на сепаратистів, що не помітили використання українськими військовими, як твердять у Москві, фосфорних боєприпасів чи й через критику становища у Криму, який Росія вважає «своїм».

XS
SM
MD
LG