Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві Порошенко говорив, що Україна піде польською дорогою – в ЄС і НАТО


Президент України Петро Порошенко виступає з промовою у парламенті Польщі. Варшава. 17 грудня 2014 року
Президент України Петро Порошенко виступає з промовою у парламенті Польщі. Варшава. 17 грудня 2014 року

Варшава – У перший день свого дводенного візиту до Польщі, Петро Порошенко заявив, що він хоче, щоб Україна відмовилася від позаблокового статусу. Чому він зробив таку важливу заяву саме на польській землі? Польські політики й коментатори кажуть, що це очевидне, мовляв, свого часу поляків, як і українців, також не дуже хотіли у НАТО та в ЄС. Та поляки були наполегливі і їм це вдалося, тож українці можуть брати з них приклад. З нагоди візиту Порошенка до Польщі з уст керівників польської держави пролунало чимало ідей, чим саме поляки можуть допомогти українцям у скрутний для них час.

У перший день дводенного візиту до Польщі президент України Петро Порошенко виступив перед Національними зборами польської держави. Його виступ слухали депутати двох палат польського парламенту, члени уряду та президент країни. Як зазначив голова польської держави Броніслав Коморовський, такі ситуації, коли президент іншої країни виступає в парламенті Польщі, трапляються вкрай рідко.

Президент України Петро Порошенко та президент Польщі Броніслав Коморовський. Варшава. 17 грудня 2014 року
Президент України Петро Порошенко та президент Польщі Броніслав Коморовський. Варшава. 17 грудня 2014 року

Поляки протягнули до нас братерську руку, коли ворог перескочив поріг нашого дому, про вашу допомогу українці ніколи не забудуть
Петро Порошенко

Польські політики та експерти вважають промову українського президента історичною, а ЗМІ звертають увагу на те, що Порошенко розпочав свій виступ польською мовою. «Поляки протягнули до нас братерську руку, коли ворог перескочив поріг нашого дому, про вашу допомогу українці ніколи не забудуть», – на ці слова Порошенка, сказані по-польськи депутати Сейму, Сенату та міністри відповіли оплесками.

Варто сподіватися жорсткої реакції з боку Росії – сенатор Богдан Кліх

Подякувавши полякам за солідарність з українцями у час випробувань, Порошенко поділився планами щодо реформ в Україні. Зокрема, він заявив, що після повернення до Києва звернеться до українського парламенту з пропозицією скасувати позаблоковий статус України. А до 2020 року, казав Порошенко, Україна буде готова до євроінтеграції.

Богдан Кліх
Богдан Кліх

Богдан Кліх, польський сенатор та екс-міністр оборони, вважає, що заява Порошенка невипадково зроблена у Польщі, яка на початку 1990-х рішуче обрала курс на вступ до НАТО.

НАТО залишило для України привідкриті двері, тож завдання Польщі та інших друзів України вставити в цю шпарину ногу, щоб ці двері відчинилися широко
Богдан Кліх

«НАТО залишило для України привідкриті двері, тож завдання Польщі та інших друзів України вставити в цю шпарину ногу, щоб ці двері відчинилися широко», – сказав польський політик. Водночас він застерігає, що у відповідь на заяву Порошенка у Варшаві можна сподіватися жорсткої реакції з боку Росії.

Броніслав Коморовський, говорячи про значення візиту Петра Порошенка до Польщі, повторював слово «солідарність». Зокрема він сказав: «Це нагода для того, щоб наголосити на нашій солідарності з Україною, особливо в період труднощів, глибокої кризи, яку Україна переживає, зокрема з приводу агресії проти неї російського сусіда. Польща послідовно декларує повне розуміння необхідності збереження інтегральності території України, як і підтримку всіх атрибутів незалежності, суверенності, свободи України».

Я ніде не чув, щоб існувало якесь ембарго на продаж зброї Україні, тому якщо Україна буде зацікавлена, то Польща абсолютно відкрита до розмови
Броніслав Коморовський

Броніслав Коморовський не виключає, що Польща продаватиме Україні зброю, якщо Україна про це попросить. «Я ніде не чув, щоб існувало якесь ембарго на продаж зброї Україні, тому якщо Україна буде зацікавлена, то Польща абсолютно відкрита до розмови. Але крім цього, ми шукатимемо і знайдемо такі сфери співпраці з українською армією, в яких ми могли б їй допомогти у вирішенні проблем сьогодення й відкрити добрі перспективи на майбутнє», – говорив Коморовський.

Порошенко не тікає від складних питань, які цікавлять поляків – Тима

Петро Тима
Петро Тима

Перебіг візиту Петра Порошенка до Польщі позитивно оцінює Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі. Він каже, що жоден із попередніх президентів України, який бував у Польщі, не виступав перед польськими політиками з настільки продуманою промовою, як та, що прозвучала з уст Петра Порошенка в польському парламенті.

Тима зазначив, що теперішній президент України не тікає від складних питань історичного минулого, якими дуже цікавляться поляки. Громадський діяч високо оцінив той факт, що Порошенко не побоявся згадати в своєму виступі перед Національними зборами питання Волинської трагедії. А водночас, каже Тима, президент України виразно наголосив на тому, що спільного майбутнього не можна будувати на могилах.

«Вважаю, що це дуже добра промова, в ній не було загальних політичних сухих штампів про дружбу, стратегічне партнерство. Натомість Порошенко говорить зрозумілою мовою в чому саме має полягати партнерство Польщі і України», – зазначив експерт. Крім цього, каже Тима, поляки гарно сприймають слова Порошенко про те, що українці багато реформ мусять зробити самі, не чекаючи на допомогу ззовні.

«Це дуже важливі заяви, особливо в контексті розмов про втому від України, які лунають на Заході, але про це також починають говорити деякі польські політики й публіцисти. Промова Порошенка дуже своєчасна, в ній йшлося про ті речі, які повинні бути сказані українським політиком у Варшаві саме сьогодні», – підсумовує Петро Тима.

Президент України Петро Порошенко та президент Польщі Броніслав Коморовський. Варшава. 17 грудня 2014 року
Президент України Петро Порошенко та президент Польщі Броніслав Коморовський. Варшава. 17 грудня 2014 року

У перший день візиту Петра Порошенка до Польщі було підписано низку важливих угод. Зокрема, Броніслав Коморовський підписав закон про ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС. Також сторони уклали договори про розширення зони малого прикордонного руху, навчання українських студентів у Польщі та допомогу польських фахівців у проведенні самоврядної реформи в Україні. У четвер Петро Порошенко відвідає місто Люблін, де побуває в польсько-українсько-литовському батальйоні та зустрінеться зі студентською молоддю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG