Доступність посилання

ТОП новини

Чи штурмували райадміністрацію у підконтрольній «ДНР» Горлівці?


Блокпост бойовиків угруповання «ДНР» на в’їзді в Горлівку, 14 грудня 2014 року
Блокпост бойовиків угруповання «ДНР» на в’їзді в Горлівку, 14 грудня 2014 року

В інтернеті набула популярності новина про те, що, буцімто, у Горлівці жителі штурмували райадміністрацію. Проте різні ЗМІ подали це із різним «смаком».

Цього тижня інтернет-стрічки «кишіли» новинами про те, що буцімто у Горлівці жителі штурмували райадміністрацію, яку охороняли бойовики.

Основою новини став пост активіста Микити Синіцина із міста Горлівка, який написав у Facebook про початок видачі талонів на отримання компенсації від угруповання «ДНР» у розмірі 1000 гривень пенсіонерам Калінінського і Микитівського районів. Він описав, що сталось біля райадміністрації, за словами очевидців.

«Вранці люди просто штурмом взяли будівлю, під живою масою звалилися вхідні двері, розбилося скло, яким були поранені багато хто з присутніх. Люди ніби втратили свій людський вигляд і лізли чи не по головах один одного. Було багато потерпілих, під’їхали медики швидкої, але вони просто не могли пробитися крізь натовп людей. Було просто жахливо, начебто люди стали перетворюватися на тварин, у яких правлять інстинкти, і де правий той, хто сильніший», – написав Синіцин.

Через декілька годин він опублікував ще одне повідомлення, в якому зазначив, що далеко не всі згодні з тим, що він написав.

«Багато пишуть і говорять, що штурму ніякого не було, просто коли відкрили двері, потік пенсіонерів із Калінінського і Микитівського районів хлинув всередину будівлі. Наслідком цього і стали розбиті шибки, а також перелом ноги когось із учасників черги. Мовляв, після 10-ї години порядок вдалося відновити» – йдеться у повідомленні.

Однак автор додав, що він змалював, як все виглядало, з боку людини, яка стояла у цій черзі серед, як їй здавалося, тисячі людей, і це налякало її настільки, що вона воліла поїхати додому. А також зазначив, що не писав про штурм будівлі «із бойовиками».

«Як такого штурму там не було, просто вийшло що в цей момент зібралося там безліч людей. В принципі людьми опанувало нетерпіння, зіграла роль колективного мислення, коли люди, так сказати, несвідомо кинулися туди. На вході були пошкоджені вхідні двері, пошкоджено скло, усередині нікого з озброєних бійців республіки не було. Там знаходився персонал пенсійного фонду. Я не писав, що там були бойовики або були озброєні люди», – прокоментував Микита Синіцин для Радіо Свобода.

Також він додав, що пізніше туди приїхала так звана міліція «ДНР», яка вже якимось чином там наводила порядок.

А проросійські інтернет ЗМІ, такі як antifashist.com і novorossia.ws, з приводу цієї «новини» написали: «Українські прорежимні ЗМІ поширили на своїх стрічках новин чергову брехливу інформацію, покликану зганьбити проголошені республіки і їх керівництво. Так, у мікроблозі «Громадського ТБ» з’явилася замітка про те, що нібито має місце народний бунт у Горлівці, у перебігу якого городяни, мовляв, штурмували будівлю міської адміністрації».

Насправді ж слова «бунт» у новині «Громадського» немає, а є той самий текст із facebook, який опублікував Синіцин.

Що ж до можливості бунту у Горлівці, Микита Синіцин прокоментував: «Я не думаю, що мирні і беззбройні збунтуються проти людей зі зброєю, з автоматами, градами і артилерією, які не змогли перемогти регулярні частини».

12 грудня на місцевому телеканалі вийшла інформація від керівника пенсійного фонду, роз’яснення того, коли будуть пенсійні виплати. Це не пенсії, а компенсація – 1000 гривень. У процесі цього роз’яснення було сказано, що починаючи з понеділка жителі двох із трьох районів Горлівки повинні були попрямувати в пенсійний фонд і отримати так звані талони на ці 1000 гривень.

16.12.2014
Бісмарк не говорив про Україну того, що йому приписують ЗМІ Росії

«Для істориків справжніх зусилля сучасних фальсифікаторів російських просто смішні. Це ще одні «раби і снігурі» – Палій далі
15.12.2014
Жахи від ЗМІ Росії: напис «преса» – мішень для Нацгвардії України

«Мабуть, за російськими журналістами в зоні АТО «полюють» ті ж самі люди, які «розпинають» маленьких дітей і «розстрілюють» снігурів» – експерт далі
12.12.2014
Фейк ЗМІ Росії. В Україні школярів вчать вбивати снігурів і захищати синиць

Російські ЗМІ розповіли, що українських дітей вчать нібито знищувати снігурів, адже вони не мають патріотичного забарвлення, на відміну від синиць далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG