Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: між сторонами конфлікту на Донбасі є недовіра щодо відведення озброєнь


Нові начальники штабу Спільного центру контролю і координації в зоні конфлікту на сході України, генерали збройних сил України і Росії, звертають увагу на недовіру між усіма сторонами конфлікту в питанні про відведення важких озброєнь від лінії контакту, повідомили сьогодні в Організації з безпеки і співпраці в Європі.

За повідомленням, під час відвідин цього штабу вчора спостерігачами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні український генерал-майор Олександр Размазнін і російський генерал-майор Олександр В’язников заявили, що їхній центр зосередиться на збиранні фактів щодо порушень перемир’я. А Размазнін також наголосив, що він обов’язково перевірятиме і всі факти щодо відведення важких озброєнь, перш ніж подаватиме про це офіційну інформацію, мовиться в повідомленні.

Як повідомляли в ОБСЄ вчора, того дня Размазнін і В’язников замінили попередніх голів штабу Спільного центру контролю і координації, який працює в підконтрольному владі України Дебальцевому, генерал-лейтенантів Володимира Аскарова від України і Олександра Ленцова від Росії.

Відведення сторонами важких озброєнь від лінії контакту передбачене Мінськими домовленостями, але досі не виконане, в першу чергу через недовіру між сторонами, які побоюються, що інша сторона не виконає свою частину зобов’язання і скористається перевагою в разі відведення своїх озброєнь.

Останніми днями частина угруповань сепаратистів заявляла, що вже відвела свої важкі озброєння, але спостерігачі ОБСЄ наразі не засвідчили цього, а українські силовики заявляють, що з боку сепаратистів ішлося не про відведення, а про ротацію сил.

XS
SM
MD
LG