Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вживає заходів проти порушників, що прямують до закритих портів і летовищ Криму


Судно під прапором Маршаллових Островів у закритому порту Керчі
Судно під прапором Маршаллових Островів у закритому порту Керчі

Міністерство закордонних справ повідомило сьогодні, що вживає заходів проти морських і повітряних суден, які на порушення міжнародного й українського законодавства прямують до закритих владою України морських і повітряних портів незаконно окупованого Росією Криму.

Як повідомив речник МЗС Євген Перебийніс, у частині морського права за період із кінця липня по 10 грудня цього року Укрморрічінспекція Мінінфраструктури зафіксувала перебування 99 суден під прапорами іноземних держав, переважно Росії (48 із них ішли під прапором Росії, 4 під прапором Молдови, 2 Італії, 2 Кіпру, 1 Португалії, 1 Мальти, решта – низки острівних держав). Станом на першу декаду грудня, за наявною в МЗС інформацією, Генеральна прокуратура вже відкрила і розслідує 69 кримінальних справ щодо таких протиправних дій.

Також за ознаками порушень статті 29 Повітряного кодексу України до 27 російських авіакомпаній, серед яких «Аэрофлот – российские авиалини», «Трансаеро» та інші, застосовано фінансові санкції у вигляді штрафів; усього винесено 2193 постанови на загальну суму близько 300 мільйонів гривень, які авіакомпанії-порушники мають сплатити до бюджету України.

Як сказав Перебийніс, на підставі інформації Мінінфраструктури МЗС офіційно інформує Міжнародну морську організацію про недотримання іноземними державами Конвенції ООН з морського права 1982 року та інших міжнародних документів. МЗС також звернулося з нотами до держав прапору суден-порушників із проханням надати офіційні пояснення щодо порушення порядку в’їзду та виїзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з вимогою не допускати таких порушень у майбутньому. Крім того, МЗС офіційно попередило іноземні держави про відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден за порушення законодавства України внаслідок заходження суден під іноземним прапором до закритих морських портів на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя.

МЗС вкотре звертається до іноземних держав із закликом уникати будь-яких дій, що могли б тлумачитися як порушення територіальної цілісності та суверенітету України, чітко дотримуватися міжнародного та національного законодавства в частині режиму закритих морських портів та портів авіаційного сполучення в окупованих Росією Криму й Севастополі, наголосив речник МЗС.

XS
SM
MD
LG