Доступність посилання

ТОП новини

Путін назвав умови для звільнення Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Українська льотчиця Надія Савченко буде звільнена лише тоді, коли російський суд визнає її не причетною до вбивств російських журналістів в Україні, заявив президент Росії Володимир Путін.

На підсумковій щорічній прес-конференції, відповідаючи на запитання українського журналіста, Путін наголосив, що російські журналісти загинули на українському Донбасі, «виконуючи свій професійний обов’язок».

«За даними наших правоохоронних органів, навідником при цьому вбивстві була пані Савченко. Якщо у ході попереднього розслідування і суду виявиться, що вона тут ні до чого, що вона ні в чому не винна, вона негайно буде звільнена. Якщо виявиться, що вона винна і що вона дійсно брала участь у цьому вбивстві, російський суд ухвалить відповідне рішення і вона буде відбувати покарання, відповідно до рішення суду», – сказав Путін.

Російський президент нагадав, що у Росії діє принцип презумпції невинуватості, тому «ніхто не має права наперед оголошувати людину винною у якомусь злочині».

Що стосується інших українських в’язнів у Росії, то Путін не вважає їх полоненими: «Ми не вважаємо їх ніякими полоненими, вони утримуються у наших місцях позбавлення волі, проводиться попереднє розслідування у підозрі до причетності до терористичної діяльності», – сказав президент Росії.

У Росії Надію Савченко, яка перебуває там у СІЗО, звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Вона звинувачення відкидає. Нещодавно Савченко оголосила голодування, бо до неї не допустили лікаря.

У травні співробітники ФСБ Росії затримали в Сімферополі українського режисера Олега Сенцова, а також Олександра Кольченка й кількох інших громадян України. Їх звинувачують у підготовці терактів у Криму. Влада України вимагає від Росії звільнити всіх заарештованих, називаючи їх політв’язнями.

XS
SM
MD
LG