Доступність посилання

ТОП новини

Треба забрати вугілля з окупованих територій і знайти компроміс для соцвиплат – Волинець


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Українська держава має задіяти нестандартні механізми надання соціальної допомоги своїм громадянам на окупованих бойовиками територіях Донбасу. До цього її зобов’язує, зокрема, і міжнародне гуманітарне право, і потреба зберегти шанси на відновлення власної територіальної цілісності. Таких висновків дійшли учасники дискусії у Київському інституті Кеннана, де обговорювали можливі наслідки призупинення соціальних виплат на сході України. Експерти прогнозують – якщо не почати вживати заходів зараз, а соціальні виплати на непідконтрольній території не відновлять, у січні-лютому там може початися гуманітарна катастрофа.

Україна досі не напрацювала підходів до організації державних та приватних гуманітарних конвоїв, які доправляли б допомогу українським громадянам, які живуть на Донбасі під окупацією. А кількість нужденних там після призупинення соціальних виплат щодалі зростає, стверджують експерти.

Урядовці навіть не можуть назвати реальної цифри та складу населення, що лишилося на окупованій частині Донбасу. А це потрібно для надання адресної допомоги, щоб остання не осідала на складах проросійських бойовиків.

Ведучий програми «Донбас.Реалії» Олексій Мацука розповів, що, поки уряд ніяк не може придумати методики таких підрахунків, журналісти знайшли власні способи це зробити.

«Кількість людей у Донецьку можна визначити відповідно до кількості сміття, що вивозиться. Це елементарні дані. Їх міг би наш уряд міг використовувати. Відповідно до них, там проживає приблизно 800 тисяч людей сьогодні», – розповів він.

Заступник міністра соціальної політики України Віктор Іванкевич запевнив, що до дня Святого Миколая Україна таки спробує доправити гуманітарну допомогу на окуповані території.

Є завдання президента і рішення уряду стосовно того, щоб зараз, до дня Святого Миколая надати допомогу на неконтрольовані території
Віктор Іванкевич

«Є завдання президента і рішення уряду стосовно того, щоб зараз, до дня Святого Миколая надати допомогу на неконтрольовані території для самих незабезпечених верств, які, дійсно, потребують її. Це старі люди, які залишилися в спеціалізованих домах-інтернатах, діти з обмеженими можливостями, які також у закладах спеціалізованих залишилися, дитячі будинки сімейного типу», – перерахував представник Міністерства соціальної політики.

До цього він додав, що в державному бюджеті планують передбачити кошти для надання такої допомоги на окупованих територіях у наступному році.

Потрібно звернутися до ОБСЄ, Червоного Хреста, ООН – Немиря

Голова парламентського комітету з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, член фракції «Батьківщини» Григорій Немиря переконаний, що здійснювати соціальну політику в традиційний спосіб на окупованих територіях «ДНР», «ЛНР» уже не можливо. Відповідно, держава Україна повинна піти нестандартним шляхом і залучити до цього процесу міжнародні організації, зокрема для визначення реального складу населення.

Віддавати у чорну діру гроші, яких і так мало, вочевидь, ніхто не може
Григорій Немиря

«Там немає верховенства права, там, взагалі, немає права, там панує свавілля. Віддавати у чорну діру гроші, яких і так мало, вочевидь, ніхто не може. Чому не можна було б подумати, що в рамках тієї ж ОБСЄ, Червоного Хреста, Ради Європи, структур ООН, двосторонніх структур, скажімо, Польща вже направила гуманітарну допомогу, можна створити не те, щоб гуманітарний коридор, а відповідні механізми верифікації? І Росії буде важко цьому опонувати», – сказав Григорій Немиря.

Народний депутат відзначив, що Червоний Хрест визнає конфлікт на Донбасі внутрішнім збройним, а отже, за міжнародним гуманітарним правом Україна несе відповідальність за гуманітарне становище окупованих територій. З іншого боку, якби українська влада офіційно визнала цей конфлікт як міждержавну війну з Росією, то вся повнота відповідальності лягла б саме на плечі Кремля.

Наразі ж Україна призупинила соціальні виплати, але ні статус територій остаточно не визначила, ні компенсаційні механізми не знайшла, щоб убезпечити найбільш незахищених своїх громадян від голодної смерті, відзначили учасники дискусії.

Варто знайти компроміс, щоб виплачувати зарплати гірникам – Волинець

Окремо від цих питань стоїть проблема заборгованостей з виплат зарплат шахтарям на непідконтрольних Україні територіях. Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець переконаний, що потрібно знайти компроміс, аби вуглевидобувники, які далі працюють і підтримують Україну, отримували зарплатню. Приміром, на шахті може працювати 1500 людей, з них – 40-50 взяли зброю до рук і стали на бік «ДНР», але решта цього не зробила. Відповідно, Україна не повинна залишити на поталу бойовикам цих шахтарів, позбавивши їх шансу отримати гроші за свою працю, переконаний лідер профспілкового руху гірників.

Шахта імені Стаханова, що знаходиться на підконтрольній уряду території, за 60 кілометрів від лінії зіткнення, фактично зупинилися
Михайло Волинець

«На складах державних шахт у нас лежить близько двох мільйонів тонн вугілля, на складах приватних шахт – трьох мільйонів тонн. Нам потрібно забрати звідти вугілля. Нам потрібно знайти компроміс, краще виплачувати зарплати шахтарям. Але сталося гірше, що навіть, приміром, шахта імені Стаханова, що знаходиться на підконтрольній уряду території, за 60 кілометрів від лінії зіткнення, фактично зупинилися, тому що не постачають вагони для відвантаження вугілля на ТЕС», – розповів Михайло Волинець.

Зрештою, на думку Григорія Немирі, неспроможність України таки організувати надання соціальної допомоги своїм громадянам на окупованих територіях, зокрема й у формі перевірених гуманітарних конвоїв, – це ще один аргумент, вигідний президентові Росії Путіну. Це може використовуватися як доказ неспроможності держави Україна, констатував політик.

Принагідно він звертає увагу на те, що ні СБУ, ні МВС не втрутилися у конфлікт навколо доправлення гуманітарного вантажу від фонду українського мільярдера Ріната Ахметова в Донецьк. Хоча саме держава має контролювати цей процес, переконаний політик.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG