Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували посібник зі взаємодії журналістів та міліціонерів


Журналістів та міліціонерів навчають взаємній повазі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Журналістів та міліціонерів навчають взаємній повазі

У Києві презентували посібник зі взаємодії журналістів та співробітників правоохоронних органів.

Як повідомила менеджер проектів з офісу координатора проектів ОБСЄ в Україні Марина Безкоровайна, над посібником «Взаємодія журналістів із працівниками міліції під час масових заходів» працювали близько півроку.

У рамках проекту експерти провели низку зустрічей як у Києві, так і у регіонах, зокрема в Одесі та Харкові.

«У Києві кожного разу на зустрічі приходили різні люди від МВС та ЗМІ. Склалося враження, що немає сформованої спільноти. У Харкові обговорення пройшло доволі конструктивно. В Одесі спочатку дуже емоційно, а після подій 2 травня спочатку всі один одного звинувачували, а лише потім перейшли до конструктивного обговорення», – зазначив Радіо Свобода один з координаторів проекту Юрій Ващенко.

У розробці посібника також брали участь медіа-юрист Людмила Панкратова, перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко, заступник начальника управління масових та спортивних заходів ДГБ МВС Ігор Шашкін, сержант поліції Лос-Анджелеса та голова підрозділу зв’язків з громадськістю Брайан Черчіль, донецький рятівник Володимир Цвірко, працівники поліції Великої Британії та інші експерти.

Видання має рекомендації щодо співпраці журналістів та правоохоронців під час масових заходів, поради щодо безпечної поведінки, а також детальне роз’яснення прав та обов’язків працівників ЗМІ та МВС.

Всього було надруковано понад 8 тисяч посібників. З січня 2015 року їх почнуть розповсюджувати у структурах МВС та ЗМІ, повідомив Томіленко.

«Ми не чекаємо дружби від міліції, але ми хочемо, щоб вони виконували вимоги українського законодавства», – зазначив перший секретар НСЖУ.

Експерт Брайан Черчіль розповів, що перші рекомендації для української міліції розробив ще у вересні 2012 року. Ще тоді він надав звіт керівництву МВС та до офісу координатора проектів ОБСЄ в Україні. Працівники офісу користувалися звітом під час проведення тренінгів для правохоронців.

«У журналістів та полісменів багато спільного: обидві роботи небезпечні, обидві служать суспільству. У Лос-Анджелесі нам було потрібно 15 років, щоб відновити довіру між ЗМІ та поліцією», – зазначив Черчіль.

Уніфікація прав та обов’язків у посібнику свого часу допомогла американцям налагодити відносини між журналістами та правоохоронцями, розповів він.

XS
SM
MD
LG