Доступність посилання

ТОП новини

Звільнені Словʼянськ і Краматорськ: проблема номер один – позбутися страху


Зруйнована внаслідок бойових дій квартира. Краматорськ. Липень 2014 року
Зруйнована внаслідок бойових дій квартира. Краматорськ. Липень 2014 року

Імовірність відновлення бойових дій – найбільший страх жителів звільнених Словʼянська і Краматорська, згідно з опитуванням фонду «Демократичні ініціативи» і низки соціологічних служб. У таких побоюваннях зізнається три чверті респондентів. Соціологи і громадські діячі кажуть: для такого страху є достатньо причин. Це – і приклади міст, які повернулися під контроль бойовиків, і недовіра до місцевої і центральної влади, ефективність роботи яких на звільнених територіях і далі залишається невисокою.

Відновлення бойових дій, невиплата зарплат і пенсій, втрата роботи – серед основних страхів жителів Словʼянська і Краматорська. Ці міста на Донеччині побували під контролем бойовиків, але з середини літа – знову українські.

Марія Томак
Марія Томак

Страх як одна з основних і визначальних емоцій на звільнених територіях стосується не лише Словʼянська і Краматорська. Марія Томак, активіст Центру громадянських свобод, повернулася з поїздки звільненими містами на півночі Луганщини. Вона каже: люди, наприклад, бояться прикладу тих містечок, які після звільнення українськими військовими зрештою знову опинилися під контролем бойовиків. Такі приклади – одна з причин низької соціальної активності: люди бояться, що якщо повернуться бойовики, то першими вбʼють саме тих, хто виявив себе як громадянин.

Марія Томак, однак, вважає: для влади критично важливо перетворити звільнені міста на приклад того, яким може бути новий український Донбас. «Звільнені території повинні бути перетворені на такий собі форпост. Але там має бути проведена грандіозна робота – просвітницька, культурна, гуманітарна – щоб ситуація там стабілізувалася», – каже вона.

Відбудовувати Донбас має влада…

Саме «успішне відновлення нормального життя на тих територіях Донбасу, які контролює Україна», опитані жителі Словʼянська і Краматорська вважають визначальним у встановленні миру на сході України. Відновлювати життя на Донбасі має центральна влада – так вважають понад 80 відсотків опитаних. Водночас майже 19 відсотків готові безоплатно брати участь у відновленні своїх міст.

Основна рушійна сила – це меншість і те, наскільки ця меншість може бути активною
Ірина Бекешкіна

Директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна вважає цю цифру перспективною. «Основна рушійна сила – це меншість і те, наскільки ця меншість може бути активною. Так, більшість у цих містах пасивна. Але давайте подивимося на Словʼянськ: готові попрацювати безоплатно 23 відсотки. Краматорськ – менше, але 16 відсотків. Це немало. Ця активність меншості може зробити дуже і дуже багато», – зазначає соціолог.

…бо влада винна у кризі

Водночас винним у ситуації на Донбасі більшість – майже 72 відсотки – опитаних жителів Словʼянська і Краматорська вважають нинішнє керівництво України. Нижче у цьому рейтингу – попередній політичний режим, Євромайдан, США і лише потім Росія. При цьому понад 40 відсотків респондентів визнають Росію стороною конфлікту на Донбасі, і третина вважає, що Росія забезпечує бойовиків зброєю.

Вони покладають велику надію на владу, що вона забезпечить мир і порядок, що люди зможуть спокійно жити, спокійно ростити дітей і відновлювати те, що зруйновано
Оксана Панькова

Донецький соціолог Оксана Панькова однак наголошує: пошуки винних для жителів звільнених територій Донбасу нині точно не найголовніше. «Для них проблема номер один – позбутися страху повторення війни, – пояснює фахівець. – Вони хочуть, покладають велику надію на владу, що вона забезпечить мир і порядок, що люди зможуть спокійно жити, спокійно ростити дітей і відновлювати те, що зруйновано».

Серед першочергових потреб жителі звільнених міст називають працевлаштування, медикаменти, ремонт житла і нормалізацію роботи місцевих органів влади, зокрема правопорядку. Соціологи ж, які побували у Словʼянську і Краматорську, радять керівництву держави налагоджувати контакт із жителями звільнених територій і завойовувати їхню довіру реальними, а не обіцяними, досягненнями.

Опитування у Словʼянську фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» проводив спільно з соціологічною службою Центру Разумкова у період із 22 до 27 листопада. Опитано 510 людей віком від 18 років. В аналогічний період спільно з соціологічною службою Ukrainian Sociology Service фонд провів опитування жителів Краматорська. Опитано 500 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 4,4 відсотка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG