Доступність посилання

ТОП новини

У Москві називають «неприйнятним» Акт про підтримку України США


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Акт про підтримку України, який підписав президент США Барак Обама, є антиросійським. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Росії, опублікованій 19 грудня.

«Глибоко розчаровані тим, що президент США підписав зліплений американським Конгресом нашвидкуруч закон «Про підтримку свободи України» – відверто антиросійський за своїм характером. Нічого спільного із завданням «підтримки свободи» в Україні чи де б то не було цей текст не має. Він має неприйнятний і зухвалий характер, відображає прагнення впливових кіл США законодавчо і надовго закріпити лінію на розлом відносин з Росією», – мовиться у заяві.

«Позбавлятися від цієї «спадщини» треба буде довго. Провина за наслідки цілком і повністю лягає на американську сторону. Ворожі дії з боку Вашингтона без реакції ми не залишаємо. Рішення щодо можливих заходів будемо ухвалювати залежно від того, як в США на практиці розпоряджатимуться з новим законом», – зазначили у російському зовнішньополітичному відомстві.

18 грудня президент США Барак Обама підписав закон, відомий як «Акт на підтримку свободи України – 2014».

У своїй заяві Барак Обама наголосив, що підписання закону «не дає сигналу щодо зміни політики адміністрації щодо санкцій». Ідеться про те, що США, як і раніше, будуть змінювати чинні санкції проти Росії тільки в координації з союзниками і партнерами, в першу чергу в ЄС, незалежно від того, про що мовиться в законі.

Ухвалений Конгресом закон, відомий як «Акт на підтримку свободи України – 2014», передбачає, з одного боку, що президент США має право (але не зобов’язаний) надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова, бронебійна зброя чи протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати та системи захищеного зв’язку, а також військовим навчанням.

Передбачено також розширити невійськову допомогу Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, – а також надати Україні термінову допомогу в галузі енергетики за нинішніх умов нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

Із іншого боку, документ вимагає від президента накласти санкції проти головного російського експортера військових товарів, компанії «Рособоронекспорт».

Цей документ також надає президентові право (але не вимагає) запроваджувати санкції проти російського енергетичного сектору, зокрема, проти «Газпрому», якщо ця компанія перекриє газ країнам НАТО, Україні, Грузії чи Молдові.

Захід запровадив низку санкцій проти Росії через анексію Криму та її роль у дестабілізації ситуації на континентальній частині України.

XS
SM
MD
LG