Доступність посилання

ТОП новини

Лавров отримав за брехню «чотири Буратіно» від The Washington Post


Сергій Лавров
Сергій Лавров

У рубриці FactChecker на сайті видання The Washington Post вирішили перевірити висловлювання голови російського МЗС Сергія Лаврова, про те, що 80% членів конгресу США ніколи не виїздили за кордон. Виявилось, що такі заяви не відповідають дійсності.

16 грудня голова МЗС Росії Сергій Лавров дав інтерв’ю французькому каналу France 24. (Повний текст інтерв’ю доступний тут) Одне із питань торкалось нового (тоді ще) законопроекту США, а нині вже закону «Про підтримку свободи в Україні», який на першому етапі мав би дати можливість постачати в Україну озброєння, а також запроваджувати санкції щодо Росії.

На поставлене питання Лавров відповів: «По-перше, документ повинен бути підписаний. По-друге, якщо він буде підписаний і набуде чинності, то повинен бути застосований на практиці. Ми ще подивимося, чи буде це так, і, якщо це трапиться, чи буде президент США Обама втілювати в життя положення цього закону. Тоді ми оцінимо ситуацію. Конгрес США – це досить специфічна група людей, більше ніж 80% із них ніколи не були за межами своєї країни. Вони живуть у «своєму власному світі». Тому мене не дивує русофобія, яку вони демонструють».

Тобто, він звинуватив конгрес у русофобії. Журналісти The Washington Post вирішили перевірити озвучену Лавровим цифру, адже його слова цитували у багатьох виданнях, в тому числі в The Washington Post, а читачі поцікавились: чи правда те, що посадовець заявив про «подорожі» членів Конгресу».

Журналісти The Washington Post перевірили відомості про поїздки американських урядовців, які доступні онлайн (члени Конгресу зобов’язані звітувати про всі свої як внутрішні, так і зарубіжні поїздки) за 2013 рік, а також звернулася до спеціалізованої організації LegiStorm, яка займається контролем витрат і подорожей конгресменів.

Як вдалося з’ясувати, за період із 1 січня 2000 року 453 конгресмени США виїжджали за межі своєї країни з діловими візитами – дані про це містяться у звітах про витрати членів Конгресу. Це 84% від усієї кількості конгресменів. 13 осіб відвідували Росію, в тому числі Москву, Санкт-Петербург і Томськ. Дослідження The Washington Post не включає поїздки у відпустку і навчання за кордоном.

Отже, журналісти видання зробили висновок, що це твердження неправдиве. А проаналізувавши подорожі членів американського Конгресу за останні 15 років, можна стверджувати зовсім протилежне тому, що заявив Лавров. У Міністерстві закордонних справ Росії на запит The Washington Post у зв’язку з публікацією не відповіли.

За шкалою The Washington Post брехливу заяву Лаврова оцінили в «4 Піноккіо», що є найвищим балом. І пожартували, що це могло б означати чотири Буратіно.

18.12.2014
Ксенія Собчак запитала у Путіна про «розп’ятого хлопчика»

Президент Росії проігнорував питання про дезінформацію на російських каналах далі
17.12.2014
Чи штурмували райадміністрацію у підконтрольній «ДНР» Горлівці?

«Громадське ТБ» дослівно передало цитату очевидиці, яка розповіла про штурм у Горлівці. Цю новину проросійські ЗМІ назвали брехнею далі
16.12.2014
Бісмарк не говорив про Україну того, що йому приписують ЗМІ Росії

«Для істориків справжніх зусилля сучасних фальсифікаторів російських просто смішні. Це ще одні «раби і снігурі» – Палій далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG