Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові оголосили збір коштів на відновлення пам’ятного знака воїнам УПА


Громадські організації патріотичного спрямування Харкова, серед яких Спілка української молоді, «Просвіта», «Молодіжний націоналістичний конгрес», «Спадщина» та Фонд національно-культурних ініціативімені Гната Хоткевича розпочали реконструкцію зруйнованого в місті пам’ятного знака воїнам ОУН-УПА. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«На повне відновлення пам’ятного знака воїнам УПА потрібно 60 тисяч гривень. Колись на кам’яній брилі був нанесений барильєф двох вояків УПА: один тримає іншого полеглого вояка. У нас усі ці ескізи збереглися. Ми хочемо відновити його в автентичному вигляді, як його побачили всі 1992 року. Це важливо, бо такий вигляд пам’ятного знака документально затверджений в Державній службі з питань національної культурної спадщини», – розповів Радіо Свобода віце-президент Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича Кость Черемський.

Під час останньої деверсії, вчиненої невідомими особами, вночі 9 грудня була підірвана основа пам’ятного знака та пошкоджена вибуховою силою табличка з інформацією про пам’ятку. А за рік до того, меморіальна брила за допомогою важкої техніки була вивезена в невідомому напрямку. Під час подій Євромайдану новий хрест, який поставили на місці зруйнованого знака, спиляли проросійськими активістами.

«З 2006 року почалися регулярні акції вандалізму пам’ятного знака. Відтоді відбулося низка повалень знака і тепер його потрібно зовсім відновлювати. Нині захист пам`яток нашої історії й культури лишається важливою частиною загальнонаціональної оборони. Тому відбудова символу живої історії нашого краю – пам'ятного знака воїнам УПА є справою честі для кожного громадянина. Ми просимо долучитися всіх хто може і підтримати коштами роботи з реконструкції», – звернувся у Facebook до харків’ян Кость Черемський.

Пам’ятний знак воїнам УПА в Харкові вважається першим на лівобережній Україні. Пам’ятка більше двадцяти років розташовувалася в Молодіжному парку, де біля символічної брили традиційно збиралися націоналісти Харкова.

Архівне фото
Архівне фото

Архівне фото
Архівне фото

20 грудня 2006 року пам'ятний знак знесли члени Євразійської спілки молоді. Але згодом його було відновлено.

У 2008 році політик Михайло Добкін пропонував «обміняти» харківський камінь на честь воїнів УПА на постамент пам'ятника Леніну в Івано-Франківську.

Наприкінці 2009-го Михайло Добкін, який тоді був міським головою Харкова, вирішив залишити пам'ятник на місці, щоб запобігти протестам громадськості. Нещодавно голова харківської обласної адміністрації Ігор Балута пообіцяв особисто відновити пам’ятний знак.

XS
SM
MD
LG