Доступність посилання

ТОП новини

Українські бійці АТО стали героями книжки


Львів – 68 історій про українських бійців, які захищали і захищають країну, увійшли у книжку «Вклоняємось доземно українському солдату», яку видали військові кореспонденти Західного регіонального медіа-центру і газети «Народна армія». Автори хочуть, щоб на історіях українських героїв виховувалося почуття патріотизму серед молоді, особливо школярів.

Навряд чи когось залишить байдужим історія військового сапера «Француза», який про себе говорить, що він звичайна людина.Боєць розмінував сотні місць, знешкодив велику кількість гранат від гранатомета. Його робота – «тиха смерть», каже один із авторів книжки учасник АТО, офіцер Тарас Грень. Фотографія сапера «Француза», до слова, на листівках, виданих Укрпоштою.

«Він служить, для нього фотографія на листівках та історія у книжці – несподіванка. Він – найкращий сапер Збройних сил України.

Для нього фотографія на листівках та історія у книжці – несподіванка
Тарас Грень

Це людина, яка зупинила наступ російських військ під Маріуполем, розмінувала мости, коли ми наступали на Донбас. Те, що ми взяли з малими втратами Лисичанськ – його заслуга. На відкритій землі він розставив мінні поля, щоб люди могли вийти. Це легендарний воїн і він стане прикладом для школярів. Вартість голови «Француза» ще восени була 30 тисяч доларів. «Таваріщ» Кадиров подвоював ставку, якщо його доставлять у Чечню», – розповів Тарас Грень.

Історія про десантника Антона Волошина, сержанта Олександра Гороха, лейтенанта Антона Магльованого, Антона Волонка. Список великий, він ще продовжуватиметься, допоки триватиме військова ситуація на Донбасі. Капітан Олександр Петраківський під час бою віддав свій кевларовий шолом підлеглому, який втратив каску, і цим врятував життя розвідникові. Після бою боєць на капітанському шоломі нарахував сім осколків. Сам Олександр Петраківський був поранений у голову осколком.

Поза фронтом про війну не знають

Ніколи не міг подумати ще один автор книжки – офіцер Володимир Скоростецький, що поруч живе стільки героїчних людей. Простих хлопців, які нічим у буденному житті не вирізнялись, а виявились справжніми героями. Сам Володимир днями повернувся зі Сходу.

Потрібні художні книжки про реальних людей, яких так багато на фронті. Багато наших людей, які живуть далеко від фронту, не мають уяви, що там відбувається. Ця книжка покликана показати людям глибину подвигу
Володимир Скоростецький

«Всі військові викладаються на сто відсотків, щоб закінчити для України з перемогою цю війну. Ця книжка є першою – документальною, покликана виховати патріотичне покоління, щоб діти зростали, розуміючи, в якій країні живуть. Потрібні художні книжки про реальних людей, яких так багато на фронті. Багато наших людей, які живуть далеко від фронту, не мають уяви, що там відбувається. Ця книжка покликана показати людям глибину подвигу», – каже Володимир Скоростецький.

У збірку історій увійшли також розповіді про тих воїнів, які загинули, але пам’ять про них залишилась. Костянтин Могилко загинув у літаку, врятувавши тисячі людей. Тарас Сенюк, золотий медаліст у школі, загинув під час виконання завдання від снайперської кулі. 23-річний сержант Євген Зеленський, Василь Вовк, Дмитро Шкарбун, інші бійці, які віддали життя за країну.

Книжка про героїв лише початок, переконані його автори, які вважають, що нині це дуже потрібно. Українські бійці заслуговують на те, щоб про них знали, писали, знімали фільми.

А ось для самих воїнів, коли мають вільну хвилину, найпопулярнішими на фронті є книжки німецького письменника Еріха-Марії Ремарка, який був на війні, писав про війну, шукав себе після війни.Зачитуються бійці романом «На Західному фронті без змін» – про війну і проти неї. Мабуть, знаходять для себе чимало відповідей. «Фронт – це клітка, в якій нам доводиться напружено чекати, що буде далі», писав Ремарк у романі ще у 1929 році.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG