Доступність посилання

ТОП новини

Фінансову кризу в Білорусі хочуть подолати цензурою?


Зіткнувшись із фінансовою кризою, білоруська влада вирішила, що кращий спосіб із нею боротися – спробувати зробити так, щоб власні громадяни про неї не дізналися. 19 грудня після появи повідомлень про запровадження білоруською владою 30-відсоткового податку на купівлю валюти була заблокована низка білоруських незалежних інформаційних ресурсів. Уже четвертий день недоступні популярні суспільно-політичні сайти «Білоруський партизан», «Хартія», «Солідарність». Увечері 20 грудня неможливо стало відкрити сайт Naviny.by інформаційної компанії «БелаПАН».

Офіційні провайдери відразу ж оголосили, що не мають до цього ніякого стосунку. «У зв’язку з DDoS-атакою на обладнання центру обробки даних «Белтелеком» можливі труднощі з доступом до низки інформаційних ресурсів національного сегменту мережі інтернет. Фахівцями вживаються всі можливі заходи з локалізації можливих проблем», – повідомив національний оператор зв’язку «Белтелеком».

Проте цього разу в боротьбі проти валютного ажіотажу влада пішла далі. Цього разу під роздачу потрапили й інтернет-магазини. 20 грудня Міністерство торгівлі Білорусі призупинило роботу 13 подібних ресурсів.

«Міністерство торгівлі як регулятор раде було, що інтернет-торгівля в країні активно розвивається. Але останнім часом чомусь наші інтернет-магазини раптом вирішили, що введений мораторій на підвищення цін і взагалі законодавство нашої країни їх не стосується. Звичайно, цього не повинно бути, тому сьогодні ми закрили 13 інтернет-магазинів. Окрім того трьом інтернет-майданчикам виписані попередження», – повідомила заступник міністра торгівлі Ірина Наркевич.

Головна провина інтернет-магазинів у тому, що вони не виконали вимоги з розміщення на своїх сайтах ціни виключно в білоруських рублях, повної інформації про продавця, виробника та імпортера, реквізитів про державну реєстрацію індивідуального підприємця. Робота інтернет-магазинів буде відновлена 24 грудня за умови надання документів, що підтверджують виконання виданих їм приписів щодо припинення порушення прав споживачів, заявили в Міністерстві торгівлі.

А один із найпопулярніших білоруських сайтів Onliner.by, який виріс з інтернет-магазину і принципово не писав на політичні теми, був просто виключений з реєстру національної доменної зони Оперативно-аналітичним центром при президентові.

Головний редактор одного із заблокованих сайтів, інтернет-видання «Солідарність» Олександр Старикевич зазначає, що боротьба з незалежною пресою не вирішить економічних проблем.

Незалежні медіа – це ворог білоруської влади. Ворог, якого вона якийсь час терпить, але під час загострень – політичних чи економічних – негайно починає душити
Олександр Старикевич

«Можна тільки здогадуватись про справжні мотиви влади, – каже він. – Інша справа, що її ставлення до незалежної преси протягом 20 років секретом ні для кого не є. Незалежні медіа – це ворог білоруської влади. Ворог, якого вона якийсь час терпить, але під час загострень – політичних чи економічних – негайно починає душити. Тому в тому, що відбувається, по суті немає нічого нового. Так, технічно настільки тривалих і масових блокувань досі не було. Але те, що це врешті-решт сталося, абсолютно випливає з логіки дій білоруського керівництва».

Заблокувавши сайти, вони не вирішать ні проблем з валютою, ні з інфляцією, ні інші економічні труднощі, які у них з’явилися на 21-му році «процвітання»
Олександр Старикевич

«Економічні проблеми від цього нікуди не зникнуть, вони, навпаки, стають ще більш гострими. Це історія із серії «те, чого немає в пресі, не існує взагалі». Приємно, що білоруська влада так високо оцінює роль незалежних медіа. Однак я боюся, що заблокувавши сайти, вони не вирішать ні проблем з валютою, ні з інфляцією, ні інші економічні труднощі, які у них з’явилися на 21-му році «процвітання», – вважає Олександр Старикевич.

Перша білоруська незалежна інформаційна компанія «БелаПАН» у своїй офіційній заяві зазначила: «За нинішніх умов блокування IP-адрес компанії «БелаПАН», так само як і інших незалежних інтернет-медіа, ми розцінюємо як грубе зазіхання на свободу слова та ЗМІ в Білорусі. Ми вживаємо всіх заходів для того, щоб отримати від державних органів вичерпну інформацію про те, хто і на якій підставі ухвалював рішення про блокування наших сайтів».

«БелаПАН» зазначає, що поправки до закону про ЗМІ, що допускають блокування сайтів, набудуть чинності лише 1 січня 2015 року, але навіть після цього для блокування потрібні будуть законні підстави. Справді, білоруська влада 18 грудня ухвалила поправки до законодавства про ЗМІ, які журналістська громадськість оцінила дуже негативно. «Білорусь скотилася до рівня Узбекистану та Туркменистану», – заявила головний редактор сайту «Хартія-97» Наталія Радіна.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Циганков

    Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету, в журналістиці – з 1990 року. У жовтні 1991 року став одним із двох засновників першого неурядового інформаційного агентства «БелаПАН». Потім працював у газеті «Звязда», був кореспондентом у Білорусі російської «Независимой газеты», Associated Рress та оглядачем газети «Свобода». Співпрацюю з Білоруською редакцією Радіо Свобода з 1994 року. Кореспондент Російської служби Радіо Свобода в Білорусі. У 1995 році отримав першу премію імені Алеся Адамовича Білоруського ПЕН-центру за журналістику в газеті «Свобода». Лауреат премії БАЖ у 2007, 2008 та 2016 роках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG