Доступність посилання

ТОП новини

Савченко, яка незабаром мала б стати депутатом ПАРЄ, залишили в ув’язненні


Надія Савченко під час судового засідання у Москві. Листопад 2014 року
Надія Савченко під час судового засідання у Москві. Листопад 2014 року

Москва – Московський міський суд у понеділок визнав законним продовження арешту української військової льотчиці Надії Савченко до 13 лютого 2015 року. Таким чином, суд відхилив скаргу сторони захисту, яка наполягала на негайному звільненні Савченко з-під варти. На засіданні були присутні депутати Верховної Ради України від фракції «Батьківщина», членом якої є українська льотчиця. Сама Надія Савченко брала участь в засіданні суду по відеозв’язку із СІЗО.

Близько 5 хвилин знадобилося судді Московському міського суду Юрію Пасюніну, щоб визнати законним продовження арешту української льотчиці Надії Савченко.

«Постанова Басманного районного суду міста Москви від 27 жовтня 2014 року, який продовжив термін утримання під вартою обвинуваченої Савченко Надії Вікторівни, залишити без зміни, а Апеляційну скаргу без задоволення», – сказав суддя.

Очікуване рішення

Роман Цимбалюк
Роман Цимбалюк

Журналіст УНІАН Роман Цимбалюк, який минулого тижня поставив Володимиру Путіну запитання про Надію Савченко, не сумнівається, що рішення Московського міського суду ухвалювали аж ніяк не тут, а заготовлене воно було заздалегідь.

«Якщо проаналізувати той текст, який він зачитував, щоб його написати – точно треба більше ніж 5 хвилин. За 5 хвилин він вже почав його оголошувати, було зразу ж зрозуміло, що воно було заготовлене перед засіданням», – вважає Цимбалюк.

Докази непричетності

Микола Полозов
Микола Полозов

Як сказав в інтерв’ю Радіо Свобода один із адвокатів Савченко Микола Полозов, рішення Московського міського суду не стало для захисту української льотчиці сюрпризом. Як правило, з приводу продовження арешту суди вищої інстанції схвалюють рішення районних судів. Хоча, за словами Полозова, в адвокатів Надії Савченко все ж були незаперечні докази того, що їхня підзахисна не може бути причетною до загибелі російських журналістів.

Ми надали слідству докази непричетності Савченко до інкримінованого їй злочину. Це білінг її телефону, телефонів загиблих журналістів
Микола Полозов

«Ми покладали певні надії, тому що, по-перше, ми надали слідству докази непричетності Надії Савченко до інкримінованого їй злочину. Це білінг її телефону, телефонів загиблих журналістів, з якого чітко абсолютно видно, що на момент їхньої загибелі вона вже перебувала в центрі Луганська у військкоматі. Свідки підтверджують, що її там тримали в наручниках. Тобто вона ніяк не могла корегувати роботу артилерії», – зазначив адвокат.

На прохання іншого адвоката Савченко Марка Фейгіна до сторони обвинувачення під час суду – надати докази провини, молодий слідчий лише щось пробурмотів тремтячим голосом у відповідь.

Адвокати української льотчиці покладають великі надії на те, що Савченко, яка обрана до Верховної Ради України, найближчим часом стане депутатом ПАРЄ. І тоді вже в цьому статусі російська влада повинна буде її звільнити. В іншому випадку, це може стати прецедентом, коли європейський депутат перебуває за ґратами в іншій державі.

Керівник фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко пропонує Верховній Раді України негайно ухвалити постанову, якою б народний депутат Надія Савченко була делегована до Парламентської асамблеї Ради Європи від України.

Однак, якщо це станеться, повноваження Надії Савченко як члена Парламентської асамблеї Ради Європи може підтвердити лише ПАРЄ на своєму засіданні в січні 2015 року.

Тим часом Надія Савченко продовжує голодування з вимогою її звільнення із в’язниці.

Вона не збирається припиняти голодування, написав на своїй сторінці в Twitter її адвокат Марк Фейгін. «Мені не вдалося її переконати. Втратила вже 5 кілограмів», – зазначив адвокат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG