Доступність посилання

ТОП новини

Режим Путіна знову береться за Навального. Соцмережі проти?


Олексій Навальний. Архівне фото
Олексій Навальний. Архівне фото

Facebook і Twitter відмовилися блокувати сторінки прихильників Олексія Навального

У понеділок ЗМІ з посиланням на джерела телеканалу «Дождь» повідомили, що Facebook і Twitter відмовилися від подальшого блокування сторінок прихильників опозиціонера Навального. За словами співрозмовників телеканалу, «корпорації, що контролюють обидві соцмережі, розуміють, що у відповідь їм загрожує блокування на території всієї Росії». Джерела стверджують, що компанії готові до такого розвитку подій. Офіційно жодна з них цю інформацію наразі не підтвердила.

Усі минулі вихідні однією з головних тем обговорення в Росії було блокування соціальною мережею Facebook сторінки, створеної прихильниками опозиціонера Олексія Навального для координації так званого «народного віче» на його підтримку, запланованого на 15 січня – день, коли в Москві суд оголосить Навальному вирок у справі про розкрадання в компанії «Ів Роше». У п’ятницю представники прокуратури попросили Замоскворецький суд Москви засудити опозиційного активіста до 10-річного терміну позбавлення волі, а його брата Олега – до 8 років. Держзвинувачення заявило, що вважає провину підсудних повністю доведеною. Захист наполягає на виправдальному вирокові, вважає справу сфабрикованою і політично мотивованою.

Брати Навальні у Замоскворецькому суді Москви
Брати Навальні у Замоскворецькому суді Москви

Невдовзі після оголошення вимоги прокурорів про 10-річний тюремний термін прихильники Навального вирішили, що повинні вийти на вулиці Москви в день оголошення вироку – як це було 18 липня минулого року після вироку опозиціонеру у справі «Кіровлісу». Тоді масова акція в центрі російської столиці сприяла звільненню Навального з-під варти і заміні йому терміну на умовний. У ніч з п’ятниці на суботу соратник Навального Леонід Волков, який живе в еміграції в Європі, створив у Facebook групу, присвячену майбутній акції, однак незабаром вона була заблокована для користувачів з Росії. Представники Роскомнадзору заявили, що це було зроблено на їхню вимогу, яку відомство, у свою чергу, отримало від Генпрокуратури.

Прихильники Навального і багато спостерігачів – наприклад, колишній посол США в Росії Майкл Макфоллзвинуватили «Фейсбук» в цензурі, а представник соціальної мережі заявив в інтерв’ю газеті «Вашингтон пост», що компанія «розслідує цей випадок». Незабаром була створена ще одна група на підтримку «народного віче» 15 січня, вона поки що не закрита адміністрацією соціальної мережі від російських користувачів.

Ілля Файбисович
Ілля Файбисович

Про те, як можливе блокування Facebook позначиться на активності опозиційно налаштованих росіян, міркує цивільний активіст, один з прихильників Олексія Навального Ілля Файбисович.

Охочих взяти участь в акції стає все більше
Ілля Файбисович

«Мені здається, що ми спостерігаємо дуже важливе явище. Раніше, починаючи з цих мітингів трирічної давності на Чистих прудах, на Болотній площі, Facebook був важливий. Тоді відключення такої сторінки було б дуже відчутним, тому що для великого числа людей, які вперше прийшли в такій кількості, це було б несподівано, можливо, трошки страшно. Просто ніхто не знав, що робити. Зараз всі приблизно розуміють. Найдивовижніше в цій історії, що завдяки діям Роскомнадзору охочих взяти участь в акції стає все більше. Вже немає цього елемента довіри чи недовіри до організаторів. Тому що організатор – народ Росії. Ось це дивна властивість того, що ми зараз спостерігаємо. Ось ці люди, які зараз записуються, вони записуються під свою відповідальність, не кажучи, що їх привів туди Леонід Волков або Олексій Навальний. Вони йдуть туди не за Олексія Навального, а за себе».

Про підготовку «народного віча» на підтримку братів Навальних розповіла і співробітниця НО «Фонду боротьби з корупцією» Олексія Навального Любов Соболь.

Якщо на акцію записалося 20 тисяч осіб, то прийде в кілька разів більше
Любов Соболь

«Зараз безліч людей – не обов’язково прихильників Навального, – кооперуються і намагаються зробити все можливе, щоб не було винесено вирок у вигляді 10 років ув’язнення для опозиційного політика. Як далі розвиватимуться події, поки незрозуміло, але зараз динаміка позитивна, число людей, які кажуть, що вони обов’язково прийдуть на віче, постійно зростає. Якщо на акцію записалося 20 тисяч осіб, то прийде в кілька разів більше», – зазначає Любов Соболь.

«Цей вирок буде вже важко відкликати назад. Найбільш логічно – вийти на вулицю і сказати своє вагоме «ні» тому свавіллю, яке чинить влада щодо Навального. Що стосується можливого блокування Facebook і Twitter – якщо у влади вистачить на це мізків, то на вулицю вийдуть набагато більше людей. Крім того, згадайте нещодавні протести у Гонконгу – люди комунікували там без інтернету і стільникового зв’язку за допомогою програми FireChat», – нагадує Соболь.

Банер на вулиці в Кірові. Липень 2013 року
Банер на вулиці в Кірові. Липень 2013 року

«Facebook поквапився стати співучасником у порушенні російського закону»

Про те, якими можуть бути дії російської влади у відповідь на відмову Facebook і Twitter блокувати прихильників Олексія Навального, міркує блогер та інтернет-аналітик Антон Носик.

Антон Носик
Антон Носик

– Із усього, що відбулося за останню добу, мене здивувало тільки, що Facebook почав негайно виконувати припис про блокування, тому що це незбагненно, це неможливо. Так, теоретично в користувацькій угоді Facebook написано, що, працюючи в різних країнах, він дотримується місцевого законодавства. Але в Саудівській Аравії, наприклад, передбачена страта за богохульство і нешанобливе ставлення до Аллаха, а в ісламській республіці Іран – за гомосексуалізм. Це теж закони, які співробітники Facebook в Каліфорнії готові виконувати? Мені так не здається. Мені здається, що все-таки Twitter, який отримав точно такі ж приписи, написав користувачам, що вони радяться зі своїми юристами. Що скажуть їм юристи, було зрозуміло заздалегідь – жодних правових підстав блокувати ці твіти, ці пости, ці спільноти в російському законі немає. Їх немає і не може бути. Щоб мітинг став несанкціонованим, влада повинна надати мотивовані заперечення щодо його проведення. Влада не може надати їх за законом до 1 січня, тому що до 1 січня неможливо надавати повідомлення про щось, що буде проводитися 15 січня. За російським законом називати будь-які громадські масові зібрання, які призначені на 15 січня, несанкціонованими – це маячня. Тут застосовна і діє російська Конституція, яка гарантує нам усім право збиратися мирно і без зброї і описує порядок узгодження акцій з владою. Ось це те, що в російському законі. Facebook не дотримувався російського закону. Facebook поквапився стати співучасником у його порушенні.

– Що буде далі з Facebook, Twitter і російським інтернетом в принципі? Ви якось вже передбачали його можливе закриття...

– Поки м’яч знаходиться на полі російської влади. Але російська влада неоднорідна. Ми, очевидно, досі бачили дії тієї частини наших силових структур, для яких, в цілому, закрити інтернет не є проблемою. Із заявами про те, що інтернет в Росії треба заблокувати і закрити, заступники Генерального прокурора Росії виступали ще в нульові роки. Є у нас у владі й інші сили, яким закриття і заборона інтернету видається якимсь непотрібним розгойдуванням човна і недоречним конфліктом із 72 мільйонами російських користувачів.

– І яка сила переможе найближчим часом, як Вам здається?

У владі є якась частина абсолютних відморозків
Антон Носик

– Цей прогноз я робити не можу, я не є кремлівським інсайдером, я не є інсайдером в силових структурах, у владі. Наразі що маємо? У владі є якась частина абсолютних відморозків. І вони виконували соло минулими вихідними, поводячись як мубараківські служби безпеки в найгірші дні. Тепер їх або зупинять, або поплескають по плечу. Або їм скажуть – продовжуйте в тому ж дусі і готуйтеся в найближчі 72 години до відключення Twitter і Facebook в Росії, або їм скажуть – хлопці, а вам не здається, що ви погіршуєте ситуацію? Вам не здається, що перетворюючи суд над Навальним у велику проблему для 72 мільйонів користувачів інтернету, ви не дуже сприяєте спокою в суспільстві? Це питання їм можуть поставити люди, у яких ставки вищі.

Близько 15 тисяч людей взяли участь в демонстрації «За чесні вибори» на чолі з опозиціонерами Олексієм Навальним, Гаррі Каспаровим і Сергієм Удальцовим. 25 лютого 2012 року
Близько 15 тисяч людей взяли участь в демонстрації «За чесні вибори» на чолі з опозиціонерами Олексієм Навальним, Гаррі Каспаровим і Сергієм Удальцовим. 25 лютого 2012 року

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG