Доступність посилання

ТОП новини

Лавров сумнівається, що Росія розраховуватиметься з Білоруссю доларами


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Перехід на валютні розрахунки між Росією і Білорусією є малоймовірним. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв’ю газеті «Комерсант».

«Що стосується Білорусії і переходу у торговельних розрахунках на євро і долари, то між нашими країнами значний товарообіг з істотним позитивним сальдо для Росії. Тому якщо його перекладати на валюту, то вийде, що Білорусь повинна буде платити зі своїх валютних резервів», – сказав Лавров.

21 грудня заступник прем’єр-міністра Білорусі Михайло Русий заявив, що Білорусь домовилася з Росією фіксувати ціни на експортовані продовольчі продукти до цієї країни у доларах.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 18 грудня на нараді з економічних питань зажадав від уряду Білорусі вести розрахунки з Росією в твердій валюті – доларах або євро.

Упродовж останнього часу фінансова система Росії переживає кризу. 16 грудня російська валюта зазнала рекордного падіння – до 80 рублів за долар.

Наразі рубль дещо зміцнився після інтервенцій російського Центробанку. З початку грудня Банк Росії витратив на підтримку курсу рубля понад 10 мільярдів доларів, у тому числі майже 2 мільярди тільки за один день – 15 грудня.

Від початку року рубль впав за станом на сьогоднішній день на близько 60%, переважно через санкції Заходу, запроваджені проти Росії за її роль у конфлікті в Україні, а також через зниження цін на нафту.

(Відео користувача YouTube midrftube)

XS
SM
MD
LG